Електронний пропуск забезпечить громадянам зручний перетин кордону в зоні АТО - Урядовий контактний центр

Електронний пропуск забезпечить громадянам зручний перетин кордону в зоні АТО - Урядовий контактний центр

Укрінформ
За рішенням Ради національної безпеки і оборони України, а також із метою обмеження руху людей та вантажів через лінію розмежування, в зоні проведення АТО визначено 7 пунктів пропуску для в'їзду та виїзду з окупованої території.

Зокрема, за напрямами: "Луганськ-Щастя-Новоайдар", "Луганськ-Станиця Луганська-Широкий", "Фащівка-Дебальцеве-Артемівськ", "Горлівка-Артемівськ", "Донецьк-Курахове", "Донецьк-Маріуполь (через Волноваху)" та "Новоазовськ-Красноармійськ-Талаківка-Маріуполь".

Відповідно до Тимчасового порядку контролю за переміщенням осіб, транспортних засобів та вантажів (товарів) через лінію розмежування у межах Донецької та Луганської областей, в'їзд на неконтрольовану територію та виїзд з неї громадян України та іноземців (осіб без громадянства) здійснюється за умови пред'явлення паспортних документів, що посвідчують особу, та дозволу (перепустки). Оформлення перепусток здійснюється Координаційними центрами, що створені при управліннях (відділах) МВС районів у містах: Старобельськ, Дебальцево, Велика Новосілка, Маріуполь.

Умовами для отримання пропуску для громадян України є: проживання на неконтрольованій (контрольованій) території персони, яка бажає в'їхати на цю територію, або її близьких родичів чи членів сім'ї, що підтверджується документами, виданими уповноваженими державними органами України; розташування місця поховання на неконтрольованій (контрольованій) території близьких родичів чи членів сім'ї, що підтверджується документами; смерть близьких родичів або членів сім'ї на неконтрольованій (контрольованій) території, що підтверджується документами; право власності на об'єкти нерухомості, які знаходяться на неконтрольованій (контрольованій) території; необхідність участі в забезпеченні національних інтересів України з метою мирного врегулювання конфлікту або з гуманітарних питань тощо.

Проте, у пропуску може бути відмовлено у разі подання підроблених документів, неправдивих відомостей різного характеру і у випадку, коли особа створює загрозу: національній безпеці держави або охороні громадського порядку, забезпеченню охорони здоров'я, захисту прав і законних інтересів громадян України та інших осіб, які проживають на території України.

З настанням весни пасажиро-транспортний потік у контрольних пунктах в'їзду-виїзду (КПВВ) на лінії розмежування у зоні проведення АТО нарощує свою інтенсивність, а тому потребує посилення контролю з перевірки транспорту та фізичних осіб. Так, раніше, аби перетнути цю межу, доводилося оформляти паперовий пропуск, а тепер достатньо мати при собі документ, що засвідчує особу, та особистий номер, який видається при оформленні електронного пропуску. Якщо у вас - паперовий пропуск, обов'язково перед поїздкою поміняйте його на електронний, оскільки з паперовою перепусткою через кордон АТО вас можуть вже не пропустити.

Отже, оформити електронний пропуск для перетину лінії зіткнення можна самостійно через "Реєстр дозволів для переміщення осіб у районі проведення АТО" Служби безпеки України на сайті: urp.ssu.gov.ua.

Як повідомили Укрінформу в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру (Центр), з початку 2016 року зареєстровано близько 150 звернень щодо перетину ділянки адміністративного кордону з тимчасово окупованою територією Автономної Республіки Крим та лінії розмежування з районами проведення антитерористичної операції в Донецькій та Луганській областях.

У більшості звернень порушувалися питання отримання перепустки для в'їзду-виїзду із зони проведення АТО, правил перевезення неповнолітніх дітей, особистих речей, продуктів, а також переміщення пасажиро-вантажного транспорту. Були звернення, в яких громадяни скаржилися на графік роботи блокпостів та дії військовослужбовців при проведенні перевірок. Усі ці звернення, відповідно до тематики, надсилаються на розгляд Адміністрації Державної прикордонної служби, Державній фіскальній службі, Національній поліції та Донецькій і Луганській обласним військово-цивільним адміністраціям.

Так, вимушена переселенка, яка нині мешкає в м. Краматорськ Донецької області, зателефонувала на урядову "гарячу лінію" та поскаржилася на тривале оформлення їй електронної перепустки, через відсутність якої вона не може провідати бабусю, яка залишилася у м. Горлівка, на непідконтрольній території. Жінка прохала пришвидшити оформлення документа, оскільки не може іншим чином довідатися про стан старенької. Звернення громадянки передано територіальному відділу Головного управління Національної поліції в Донецькій області для термінового реагування.

Пенсіонерка, інвалід II групи, з м. Макіївка Донецької області звернулася на урядову "гарячу лінію" щодо вирішення питання із перепусткою для виїзду до Одеси, де її очікували на планову операцію з ампутації стопи. Літня жінка намагалася отримати потрібну інформацію у телефонному режимі в Координаційному центрі м. Краматорськ, проте телефони там не відповідають. Скаргу пенсіонерки було направлено до Управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції в Донецькій області для сприяння в отриманні необхідної допомоги.

Переселенка з АР Крим, яка нині мешкає в Херсонській області, зателефонувала на урядову "гарячу лінію" з проханням допомогти вимушеним мігрантам у перетині кордонів, адже на пунктах пропуску нині не пускають вантажні автомобілі з особистими речами для виїзду з окупованої території. Жінка переконана, що людям (а таких чимало) було б легше адаптуватися на материковій Україні, якби вони могли перевезти хоча б частину своїх статків, а не очікувати постійно допомоги від держави та волонтерів. Фахівцями Центру громадянці були надані роз'яснення згідно з законодавством, а її звернення передано Департаменту охорони державного кордону Державної прикордонної служби України для оперативного реагування.

За період з 13 по 19 травня 2016 року на урядову "гарячу лінію" надійшло 52 тисячі 835 дзвінків, а також 651 звернення зареєстровано через Інтернет.

Урядова "гаряча лінія" працює цілодобово за номером: 0-800-507-309 (безкоштовно зі стаціонарного телефону).

Для постраждалих під час Революції Гідності діє спеціалізована "гаряча лінія" за окремим номером: 0-800-505-607.

Для підприємців діє "гаряча лінія" за номером: 0-800-503-045.

Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової "гарячої лінії": +38(044)284-19-15.

Киянам надається прямий телефон "гарячої лінії" за коротким номером: 15-45 або за міським номером: 284-19-15.

Оформити звернення можна також через веб-сайт Центру за адресою: www.ukc.gov.ua.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-