Як у Варшаві зустрічали учасників велопробігу

Як у Варшаві зустрічали учасників велопробігу "Українці в Європі"

Фото
Укрінформ
Учасники благодійного велопробігу “Українці в Європі”, які 14 травня вирушили зі Львова у кількамісячний веломарафон, прибули до Варшави. Мета велопробігу - привернути увагу Європи до ситуації на сході України, а також подякувати українській діаспорі на континенті за підтримку країни у складний для неї момент історії.

Про це в коментарі варшавському кореспондентові Укрінформу розповів лідер групи українських велосипедистів Костянтин Самчук.

“Насправді, у нас масштабний проект. Ми його задумали, щоб привернути більше уваги до тих, хто повернувся з війни, допомогти тим, хто постраждав у результаті війни на Донбасі. Ми також зустрічаємося з українцями, які живуть за кордоном, аби подякувати їм за ту допомогу, яку вони надавали, починаючи з Майдану, а потім як ми воювали на Сході, передаючи теплий одяг, автомобілі тощо. Ми хочемо зустрітися, поспілкуватися з цими людьми і просто їм подякувати за все”, - наголосив Самчук.

За його словами, у Польщі учасників велопробігу приймають дуже добре. Перед цим учасники благодійної акції побували у Любліні, де їм організовано українською громадою теплий прийом. Учасники акції розповідали місцевим українцям про події в Україні, про війну на Донбасі.

У Варшаві велосипедистів зустріли активісти Товариства друзів України та українські дипломати. 

У столиці Польщі учасники велопробігу, до яких приєдналися українські дипломати на чолі з послом Андрієм Дещицею та активісти, символічно здійснили проїзд велосипедами із Замкової площі у центрі міста до посольства України. Там учасники акції, дипломати та активісти спільно запалили лампадки під меморіальною таблицею пам’яті “Небесної сотні”.

Посол України в Польщі Андрій Дещиця в коментарі агентству зауважив, що ця акція покликана привернути увагу європейського співтовариства до того, що війна в Україні не завершена і ця тема повинна залишатися на порядку денному в європейських столицях.

“Якщо ми всі не будемо далі об’єднані і не зупинимо Росію, то вона може дійти і до Європи. Ця акція покликана донести до Європи інформацію про те, що відбувається в Україні”, - наголосив він.

Після зустрічей з українцями Варшави та відпочинку учасники велопробігу знову вирушать в дорогу. У Польщі вони побувають ще у Лодзі та Вроцлаві, а далі перетнуть польсько-чеський кордон.

У велопробігу зараз бере участь сім людей, однак не виключається долучення до нього по маршруту руху ще п’ятьох-шістьох учасників. Упродовж понад трьох місяців учасники благодійного велопробігу планують подолати 10 тис. км, а траса проходитиме через 16 європейських країн (Польща, Чехія, Німеччина, Нідерланди, Бельгія, Люксембург, Франція, Іспанія, Португалія, Монако, Італія, Словенія, Хорватія, Угорщина, Румунія, Молдова). Повернутися в Україну велосипедисти символічно планують у День незалежності 24 серпня, в’їжджаючи до Одеси з території Молдови.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-