Процес Карпюка-Клиха: суд відхилив клопотання захисту

Процес Карпюка-Клиха: суд відхилив клопотання захисту

Укрінформ
У Грозному на засіданні у справі Карпюка-Клиха у Верховному суді Чечні клопотання захисту щодо уточнення питань, які ставляться присяжним, відхилені, суддя зачитав колегії присяжних свої варіанти питань.

Про це повідомив у Фейсбуці журналіст Антон Наумлюк.

"Адвокати запропонували ряд змін у питання для колегії присяжних, які склав суддя Вахіт Ісмаїлов. Після перерви суддя клопотання адвокатів про зміну питань повністю відхилив. Запросили присяжних, суддя зачитує їм питання", - пише Наумлюк.

За його інформацією, захист зокрема вказував, що питання не може суміщати в собі кілька епізодів, не може стосуватися обставин, що не досліджені в ході судового засідання (наприклад, навчання підсудних у деяких тренувальних таборах у Веденському районі), не може стосуватися епізодів, які не ставляться за провину підсудним (наприклад, незаконний обіг зброї і боєприпасів, - за версією звинувачення, Карпюк створив бойовий підрозділ "Вікінг", і забезпечив його членів зброєю). Але всі уточнення адвокатів були відкинуті.

Питання, підготовлені суддею Вахітом Ісмаїловим для колегії присяжних про винуватість Карпюка і Клиха, подаються окремо. Як сприйняв Наумлюк на слух, розділені також відповідальність за загибель російських військових 31 грудня 1994 року і участь у "злочинній групі", підрозділі "Вікінг", в лавах якого, нібито, знаходилися підсудні. Кожний постраждалий у списку питань перераховуються з описом характеру поранень, отриманих під час штурму Грозного. При цьому майже всі постраждали від вибухів, а не від стрілецької зброї (в застосуванні якої звинувачують Карпюка і Клиха). Після кожного питання йде уточнення: "Якщо на попереднє запитання дано позитивну відповідь, чи заслуговує на поблажливість".

Як повідомляв Укрінформ, російське обвинувачення ставить за провину Карпюк та Клиху вбивство 30 військовослужбовців і замах ще на життя 15 солдатів, які вони, нібито, зробили в складі загону "Вікінг" з 31 грудня 1994 року по 5 січня 1995 р. в Грозному. Під час слідства до двох українців довго не допускали адвокатів, консула, піддавали тортурам. "Меморіал" визнав обох політв'язнями.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-