Експерти пропонують передати Мінекології низку державних агенцій

Експерти пропонують передати Мінекології низку державних агенцій

Укрінформ
Впровадження в Україні сучасної екологічної політики потребує розширення повноважень та можливостей впливу Міністерства екології та природних ресурсів. Зокрема, у підпорядкування міністерства потрібно передати державні агенції та служби, які свого часу були підвідомчі Мінекології, але з різних причин були передані іншим органам центральної виконавчої влади.

Про це на прес-конференції, що відбулася у середу в Укрінформі, сказав експерт з державного природоохоронного управління Всеукраїнської екологічної громадської організації (ВЕГО) "МАМА-86" Сергій Курикін, повідомляє кореспондент агентства.

"Має бути підвищено вплив Мінекології, яке є стрижневою установою в системі державого управління в природоохоронній сфері. Першим кроком в напрямку підвищення статусу та підсилення інституційної спроможності мала б бути передача до сфери координації міністерства цілого ряду існуючих сьогодні агенцій", - сказав Курикін.

За словами експерта, перш за все це стосується Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру та Агентства лісових ресурсів.

"Коли ми говоримо про ліс, про землю, ми говоримо про природні ресурси насамперед. І якщо ми хочемо, щоб цими ресурсами опікувалися кваліфіковано та системно, то зрозуміло, що це має бути один орган, який відповідає за стратегію їхнього розвитку, їхньої діяльності", - сказав Курикін.

Також, за словами експерта, до Мінекології потрібно віднести і Державну гідрометеорологічну службу, яка є частиною екологічного моніторингу, а підпорядковується службі надзвичайних ситуацій.

Експерт наголосив, що коаліційною угодою передбачено створення Державної агенції заповідної справи на базі відповідного департаменту Мінекології, що не було зроблено попереднім урядом.

"Ця агенція має бути створена, перешкод для цього немає - ані політичних, ані організаційних", - сказав Курикін.

Крім цього, експерти пропонують реорганізувати Держекоінспекцію в Агентство охорони довкілля з розширенням функцій та повноважень в сфері контролю рибоохорони та лісового господарства. При цьому територіальним органам Агенції пропонується передати частини фукнцій існуючих департаментів ОДА.

"Ми пропонуємо передати цій агенції ряд тих повноважень, які сьогодні є повноваженнями обласних державних адміністрацій. При цьому покласти саме на цю агенцію функції моніторингу, функції здійснення державної екологічної експертизи, і найголовніше, залишити за нею всі інспекційні екологічні функції і на додачу передати функції лісової та рибної інспекції. Тобто зосередити всі інспекційну діяльність в одних руках", - сказав Курикін.

Такий підхід, за його словами, дасть змогу оптимізувати  структуру державного управління в сфері охорони довкілля та усунути дисбаланс повноважень між його окремими ланками.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-