Боротьба з піратством: Кабмін пропонує блокувати сайти без суду

Боротьба з піратством: Кабмін пропонує блокувати сайти без суду

Укрінформ
Кабінет міністрів вніс у Верховну Раду законопроект, який має дозволити без досудового розслідування заблокувати сайт на основі заяви правовласника про наявність піратського контенту.

Згаданий законопроект опублікований на сайті Верховної Ради України.

"Суб’єкт авторського права і (або) суміжних прав або його уповноважений представник у разі виявлення інформації, що порушує його авторське право і (або) суміжні права в Інтернеті, незалежно від вжиття інших способів захисту своїх прав, має право звернутися до власника веб-сайту із скаргою, яка містить вимогу щодо видалення або унеможливлення доступу до цієї інформації", - пропонується у законопроекті.

Згідно з законопроектом, встановлюються штрафи за не видалення інформації, яка порушує авторські права. "Ненадання власником веб-сайту інформації, що ідентифікує користувача, який розмістив на веб-сайті інформацію, що порушує авторське право і (або) суміжні права, або ненадання постачальником послуг хостингу інформації, що ідентифікує власника веб-сайту, який використовує послуги постачальника послуг хостингу для розміщення та надання доступу до інформації, що порушує авторське право і (або) суміжні права, - тягне за собою накладення штрафу від п'ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян", - йдеться в законопроекті.

Від власника сайту вимагається також запобігати повторному розміщенню такого контенту - власник сайту повинен вжити  заходів, необхідних для запобігання порушенням авторського права і (або) суміжних прав в Інтернеті тими самими або іншими користувачами веб-сайту.

Крім того, протягом доби власник сайту повинен поінформувати заявника про виконання його вимог.

У документі також ідеться про те, що встановлюється право власника авторських прав вимагати від власника сайту особисті дані користувача, який розмістив піратський контент. Для того, щоб уможливити подання скарг, власники сайтів повинні вказувати в онлайні своє повне ім'я або найменування, а також назву хостера, повну адресу місця проживання або місцезнаходження, email і телефони.

"Вимагати надання інформації, що ідентифікує користувача, який розмістив на веб-сайті інформацію, що порушує авторське право і (або) суміжні права, або власника веб-сайту, який використовує послуги хостингу для розміщення та надання доступу до інформації, що порушує авторське право і (або) суміжні права", - йдеться у законопроекті.

Зазначається також, що з дня набрання чинності закону власник сайту повинен розмістити правила щодо протидії повторним порушенням авторського права. "Установити, що власник веб-сайту та постачальник послуг хостингу протягом 30 календарних днів з дня набрання чинності цим законом повинен розмістити на власному веб-сайті в мережі Інтернет правила щодо протидії повторним порушенням авторського права і (або) суміжних прав з метою унеможливлення повторного розміщення інформації, що порушує авторське право і (або) суміжні права, доступ до якої було унеможливлено, або зменшення обсягу такої інформації", - сказано в законопроекті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-