На процесі у справі Карпюка-Клиха розпочалися дебати

На процесі у справі Карпюка-Клиха розпочалися дебати

Укрінформ
Дебати на процесі незаконно утримуваних у РФ громадян України Миколи Карпюка і Станіслава Клиха у Верховному суді Грозного розпочалися з відмови відвести присяжну, яка агітує виносити рішення оглядаючись на владу.

Про це написав у Facebook журналіст Антон Наумлюк.

«Дебати сторін у справі Карпюка і Клиха розпочалися. У залі суду адвокати Докка Іцлаєв і Марина Дубровіна, українські консули. З журналістів тільки «Радіо Свобода», «Кавказький вузол» і «Громадське ТБ», - повідомив Наумлюк.

За його словами, перед засіданням адвокат Іцлаєв заявив клопотання про відвід однієї з присяжних, яка, за його словами, чинила тиск на колег, умовляла їх не виправдовувати українців. "Не можна йти проти влади", - процитував її адвокат, який випадково почув розмову після одного із засідань. Сама жінка заявила, що цього не було.

Суддя клопотання відхилив і оголосив про початок дебатів. Першим виступає прокурор Сергій Блінніков.

Українські ЗМІ повідомили, що він зачитав витяги із свідчень Карпюка і Клиха, від яких вони відмовилися, заявивши, що ті були отримані під час катувань. Прокурор Блінніков насамперед посилався на свідчення основного свідка Олександра Малофеєва, який пішов на угоду зі слідством (це в його свідченнях фігурує як учасник боїв у Чечні Арсеній Яценюк).

Як повідомляв Укрінформ, російське обвинувачення ставить за провину Карпюку і Клиху вбивство 30 військовослужбовців і замах на життя ще 15 солдатів, які вони нібито вчинили у складі загону «Вікінг» з 31 грудня 1994 року по 5 січня 1995-го в Грозному. Під час слідства до двох українців довго не допускали адвокатів, консула, катували. «Меморіал» визнав обох політв'язнями.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-