У Любліні віршами Шевченка протидіятимуть перейменуванню його скверу

У Любліні віршами Шевченка протидіятимуть перейменуванню його скверу

Укрінформ
Міська рада міста Любліна (схід РП) на сесії у четвер розгляне питання щодо перейменування скверу імені Шевченка.

Українське товариство у Любліні запрошує напередодні сесії міськради до скверу Шевченка усіх бажаючих на читання віршів Кобзаря, аби привернути увагу до цієї події, інформує варшавський кореспондент Укрінформу.

“Запрошуємо всіх на читання Шевченка у сквері Шевченка напередодні засідання міськради, на якому буде прийнято рішення, чи надалі існуватиме в Любліні сквер Тараса Шевченка – середа 18 травня 2016 року о 19 год. Якщо хочеш засвідчити, що сквер Шевченка повинен існувати в Любліні, що українці мають право існувати у публічному просторі в Любліні, – приєднайся до нас!”,- написав у Фейсбуку голова Українського товариства у Любліні Григорій Купріянович.

У коментарі Укрінформу Купріянович зазначив, що не знає, чи ця акція матиме якийсь вплив на розгляд міськрадою Любліна цього питання.

“Не знаємо, який це матиме вплив на рішення ради міста. Ми вирішили просто почитати поезію Шевченка. Сподіваємося, що це не буде остання така нагода у сквері його імені”,- зауважив голова Українського товариства.

Він висловив сподівання, що міськрада Любліна усе ж вирішить, що сквер імені Шевченка повинен існувати, оскільки ініціатива зміни назви скверу Шевченка “спирається на абсурдні звинувачення щодо Шевченка”.

Купріянович зауважив, що українська громада міста поки що не вирішила, як реагуватиме якщо міська рада усе ж вирішить перейменувати міський сквер Шевченка. Він підкреслив, що це польська громадськість вирішує, наскільки національні меншини будуть присутніми у публічному просторі.

У середу, 18 травня, Українське товариство у Любліні організовує прес-конференцію з цього приводу.

Проект постанови про перейменування скверу Тараса Шевченка до ради міста Люблін направили члени громадського комітету з будівництва пам’ятника полякам, вбитим на східних Кресах (нинішній території західної України – ред.) українськими націоналістами. Вони пропонують назвати сквер іменем “справедливих українців”, які під час Другої світової війни ризикуючи своїм життям рятували поляків.

З ініціативою щодо назви однієї з вулиць чи скверів міста іменем Тараса Шевченка в 2010 вступило Українське товариство в Любліні. В 2012 році сквер на перетині вулиць Підзамче і Руська в місті названо іменем Кобзаря.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-