У Польщі вандали сплюндрували могили воїнів УПА

У Польщі вандали сплюндрували могили воїнів УПА

Фото
Укрінформ
Невідомі вандали вчинили наругу над двома могилами вояків УПА на українському військовому кладовищі в селі Пикуличі поблизу Перемишля.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомили в Об’єднанні українців у Польщі (ОУП) та підтвердили у генконсульстві України в Любліні.

"Для польської державної та самоврядної адміністрації це буде тестом, чи вони готові засудити цей злочин і розшукати його винуватців, а також підготувати схему протидії таким злочинам", - заявив голова ОУП Петро Тима.

Він підкреслив, що органи державної влади повинні відреагувати на цей злочин з огляду на його масштаби і значення для українсько-польських відносин.

Тима підкреслив, що ці поховання є легальними, їх встановлення профінансовано польською стороною під наглядом Ради охорони пам’яті боротьби та мучеництва Польщі.

"Тут немає проблеми нелегальності поховань. Їх розташовано на легальному і діючому цвинтарі", - констатував голова ОУП.

Генконсул України в Любліні Василь Павлюк повідомив агентству, що інформацію про паплюження українських місць пам’яті отримано в неділю.

"Це питання ми тримаємо на контролі і звертаємося до правоохоронних органів Польщі для розслідування цієї справи", - повідомив генконсул.

Невідомі вандали прикріпили на надмогильні плити скляні рамки з написами про поховання в цьому місці "бандерівських бандитів, звірячих катів, які вбивали невинних польських жінок та дітей".

Український військовий цвинтар у Пикуличах є місцем поховання загиблих в'язнів табору для військовополонених УГА, армії УНР, а пізніше і членів УПА. Назву Український військовий цвинтар встановлено в 1994 році, а у 2000 році цвинтар збільшено і перенесено туди останки 47 членів УПА, які загинули в 1946 році в селах Бірча і Лішня та їхніх околицях.

Як повідомлялося, у 2015-2016 роках зафіксовано шість випадків руйнування українських місць пам’яті на півдні Польщі, поблизу кордону з Україною. У жодному з випадків зловмисників не затримали.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-