У Харкові вшанували пам'ять жертв політичних репресій

У Харкові вшанували пам'ять жертв політичних репресій

Укрінформ
Мітинг, присвячений Дню пам'яті жертв політичних репресій, відбувся на українсько-польському Меморіалі жертвам тоталітаризму в Лісопарку.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

У заході взяли участь представники влади Харкова і області, генерального консульства Республіки Польща у Харкові, ветерани АТО, представники духовенства та громадських організацій.

"На Харківщині знайдено велику кількість братських могил, в яких покояться жертви політичних репресій: поляки, українці, росіяни, вірмени, євреї. Тут відчуваєш всю тяжкість ситуації, в якій опинилися ці люди - не тому, що були винні в чомусь, вони просто стали жертвами свого часу", - зазначила перший заступник голови ХОДА Юлія Світлична.

За словами генерального консула РП у Харкові Януша Яблонського, харківський українсько-польський меморіал - одне з чотирьох місць у світі, де масово поховані поляки, які стали жертвами комуністичного тоталітарного режиму.

"Для поляків це місце стоїть в одному ряду з Биківнею і Катинню. Важливо, що ми шануємо пам'ять людей, які тут покояться, і пам'ятаємо уроки історії", - сказав Яблонський.

Як повідомляв Укрінформ, меморіальний комплекс жертвам тоталітаризму було  відкрито у Лісопарку у червні 2000 року на місці поховання жертв масових розстрілів польських інтернованих офіцерів і мирних жителів Харкова за наказом НКВС у 1938-1941 рр. З понад 4000 похованих тут останків польських військовополонених майже півтисячі - жертви так званого українського Катинського списку.

Польські меморіали було також відкрито у Катині, у Тверській і Київській областях.

Фото: cайт Status Quo

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-