Савченко передала гроші

Савченко передала гроші "Открытой России" організації "Росузник" - Фейгін

Укрінформ
Адвокат народного депутата України Надії Савченко Марк Фейгін прояснив ситуацію навколо заяв координатора фонду Ходорковського "Открытая Россия" Марії Баронової, що фонд "дав Савченко сто тисяч рублів".

Про це він сказав кореспондентові Укрінформу.

"Якщо пам'ятаєте, якось раніше "Открытая Россия", здається, разом з Навальним, заявила, що надаватиме допомогу політв'язням у Росії - по 100 тисяч рублів. Справа сама по собі потрібна. З одним уточненням: коли мова заходить про гроші, треба бути максимально точним і скрупульозним в подачі інформації", - пояснює адвокат.

Марія Баронова, яка веде в "Открытой России" напрям захисту прав людини і допомоги політв'язням, на думку Фейгіна, має українофобські погляди. "Та й позиція самого Ходорковського щодо України, Криму, м'яко кажучи, неоднозначна. Тому і Надії, і мені видавалося неправильним отримувати цю допомогу від "Открытой России", - уточнив Фейгін.

За його інформацією, Баронова, яка збирається брати участь у виборах до Держдуми, останнім часом говорить одночасно і про "російський Крим", і про те, що організація, в якій вона працює, надала стотисячну допомогу Савченко. Проте, як сказав Фейгін, ані сама Савченко, ані її родичі, ані її адвокати ніяких офіційних паперів у зв'язку з цим не отримували.

Виявилось, що з приводу цих грошей до Надії зверталася "дівчина Яна з Ростова", яка координує роботу "Росузника", що займається передаванням листів ув'язненим. І тоді ж Савченко відмовилася від допомоги і сказала, щоб ці кошти були передані на потреби "Росузника".

"Таке ставлення до грошей, щонайменше, є несерйозним для організації, яка вважає себе солідною, - вважає Фейгін. - Особливо в нинішній Росії, де фабрикується стільки справ з фінансових питань та "спорів суб'єктів господарювання"! Тут потрібне оформлення паперів, сувора звітність і звернення безпосередньо, а не через посередників, які не мають повноважень".

Адвокат сказав, що дуже побоюється провокацій будь-якого виду навколо Савченко. Тому він попросив російські фонди та організації не звертатися до неї з такого приводу. "Наразі справа Савченко знаходиться в такій стадії, коли ми просто зобов'язані "дути на воду" і виключити найменший ризик провокації. Наголошую, Надії надається допомога з України. Вона зараз нічого не потребує. Але в Росії досить багато українських політв'язнів. Будь ласка, допоможіть їм! Якщо, звісно, йдеться про те, щоб реально допомагати комусь, а не піаритися на імені Савченко", - сказав Фейгін.

Як повідомляв Укрінформ, 22 березня українську льотчицю Надію Савченко засудили до 22 років позбавлення волі і штрафу за сфальсифікованим обвинуваченням.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-