Суд РФ відмовився визнати, що політв’язня Костенка катували у ФСБ

Суд РФ відмовився визнати, що політв’язня Костенка катували у ФСБ

Укрінформ
Північно-кавказький окружний військовий суд (ПКОВС) відмовив у задоволенні скарги українця Олександра Костенка з приводу припинення справи "Костенко проти ФСБ" (про тортури, застосовані до кримського майданівця).

Про це повідомляє у Фейсбуці адвокат Дмитро Сотников.

«Щойно завершилося судове засідання у ПКОВСі у Ростові-на-Дону за моєю апеляційною скаргою на припинення провадження за справою «Костенко проти ФСБ». Суддя, не мудруючи лукаво, заявив, що відмовляє мені у задоволенні скарги, оскільки іншої судової практики в Росії не склалося», - пише Сотников.

За його словами, російський суд у даному випадку створює замкнутий круг неправосудності. Виходить, що коли людину засуджено, і при цьому в ході слідства до неї застосовувалися тортури, то її позбавлено можливості притягнути до відповідальності посадовців, що катували її,  якщо суд, що ухвалив вирок, не встановив цих фактів. А суд, у свою чергу, не може їх встановити, якщо держзвинувачення, заперечуючи за фактами тортур, апелює до постанови про відмову в порушенні справ на співробітників. Абсурдом є й те, що у відповідь на скаргу за фактом відмови у порушенні кримінальної справи суди посилаються на вирок, що відбувся.

«Йдеться про практику залучення будь-яких співробітників після виголошення вироку. Тобто «тортурне правосуддя», - резюмує адвокат, пояснюючи аргументацію відмови, що «іншої судової практики в Росії не склалося».

Як повідомляв Укрінформ, 5 лютого 2015 року Костенка було викрадено у Сімферополі невідомими людьми, що виявилися співробітниками ФСБ, і піддадуть тортурам. Пізніше вони сказали, що це було не викрадення, а затримання. Наступного дня оперативники ФСБ змусили його написати явку з повинною з визнанням, що він, перебуваючи у Києві на Майдані, 18 лютого 2014 року нібито кинув у співробітника "Беркуту" камінь. У результаті Костенка було засуджено на 4 роки 2 місяці. Апеляція врахувала наявність малолітньої дитини і скоротила термін до 3 років 11 місяців, а після касації термін скоротили до 3 років 6 місяців. Нині також йде судова суперечка про можливість виходу Костенка на волю по УДЗ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-