В Укрінформі відкрили виставку

В Укрінформі відкрили виставку "Жіночі історії Другої світової"

Фото
Укрінформ
Перший віце-прем'єр-міністр - міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів, міністр культури Євген Нищук та голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В'ятрович відкрили в інформаційному агентстві Укрінформ виставку під назвою "Війна не робить винятків. Жіночі історії Другої світової", яка триватиме два тижні.

Про це повідомляє кореспондент агентства.

"Ця виставка, яка сьогодні проходить завдяки вашій установі, говорить про учасниць жінок Другої світової війни. Коли змальовували нам Другу світову війну, показували завжди агресію: міцна армія, танки, літаки. Насправді це не так, це боротьба кожної людини, світоглядів, боротьба принципів історичної правди. І сьогодні, у вас в Укрінформі, ми маємо поєднання історичної правди, сучасності і 39-45 років. Ми говоримо сьогодні про те, що слово мир останні три роки для України, набрав дуже важливого неоднозначного до того, а однозначного сьогодні значення", - сказав Кубів.

Водночас, як зазначив міністр культури Євген Нищук, дуже важливим є те, що виставка розміщена у відкритому доступі, в самому центрі Києва, що дає можливість кожному бажаючому ознайомитись із нею.

Зокрема, голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович повідомив, що Інститут національної пам'яті обрав 12 жінок, серед яких ті, хто воювали в підпіллі ОУН, в лавах УПА, в Червоній армії та навіть в Канадському жіночому армійському корпусі. Він додав, що виставка в Укрінформі триватиме два тижні.

Виставка "Війна не робить винятків. Жіночі історії Другої світової" - це інформаційно-просвітницький проект Українського інституту національної пам'яті, Національного музею історії України у Другій світовій війні та Української асоціації дослідників жіночої історії,  який розкриває правду про роль жінки у буремні воєнні часи - про тих, хто боровся, чекав, опікувався родиною. Серія плакатів розповідає про жіночі долі без гіркого присмаку радянської пропаганди.

Концепція проекту базується на принципі "не святкуємо, а вшановуємо", оскільки війна - це катастрофа, трагедія, мільйони загиблих, скалічені тіла і душі. Розуміння цього допомагає уникати майбутніх конфліктів, натомість героїзація і романтизація війни призводить до ескалації нових. У рамках цієї кампанії у школах відбудуться тематичні уроки з акцентом на долях жінок на війні, а у краєзнавчих та історичних музеях тематичні екскурсії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-