Міністр освіти розповіла, як рятувати профтехосвіту від краху

Міністр освіти розповіла, як рятувати профтехосвіту від краху

Укрінформ
Передача фінансування професійно-технічних училищ на місцевий рівень без чіткого позначення джерел фінансування було помилкою.

Про це написала на своїй сторінці в Facebook міністр освіти Лілія Гриневич.

За її словами, це питання докладно обговорювалося під час селекторної наради з регіонами.

"Маємо визнати, що передача фінансування ПТНЗ на місцевий рівень без чіткого вирішення джерел фінансування була помилкою. В 2016 році ми системних змін внести не маємо змоги - бюджет ухвалений. І в ньому не передбачене держзамовлення", - написала міністр, зазначивши, що "ті регіони, в яких справді немає чим фінансувати ПТНЗ, отримають допомогу".

Водночас, є й такі міста, які профтехосвіту не фінансують, зате тримають співмірні суми на депозитних рахунках, "це неприпустимо і ми говорили про це під час селектора".

Також областям необхідно вже зараз формувати регіональне замовлення для ПТНЗ - для тих закладів, які випускають фахівців, потрібних саме в цьому регіоні. "Ми вимагатимемо , щоб на 2017 рік було внесено необхідні зміни в законодавство і профтехосвіта фінансувалася з трьох джерел: державне замовлення на спеціальності загальнонаціонального значення, регіональне замовлення та участь бізнесу в підготовці необхідних їм фахівців", - пояснила Гриневич.

Міністр розповіла про домовленість з міністром фінансів, що субвенція на здобуття учнями ПТНЗ загальної освіти з наступного 2017 року виділятиметься в тому ж обсязі, як і на учнів середніх шкіл. "Але всі ці антикризові кроки не відміняють необхідності системного реформування профтехосвіти, над чим ми також паралельно працюємо", - підсумувала автор допису.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-