У Берліні відзначили День Перемоги над нацизмом

У Берліні відзначили День Перемоги над нацизмом

Фото
Укрінформ
Покладанням вінків і врученням пам'ятних медалей українцям-ветеранам Другої світової війни відзначили у Берліні День Перемоги над нацизмом.

Про це зі столиці ФРН повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Разом з українськими дипломатами і представниками дипломатичного корпусу Канади, Словаччини, Словенії, Молдови, Італії, Греції, Швеції, Румунії, Угорщини, Польщі та інших країн, акредитованих у Берліні, представниками федерального уряду Німеччини, німецької громадськості й української громади вінки і квіти до меморіалу полеглим воїнам у Тіргартені в центрі Берліна поклали ветерани.

Цього року прийти змогли лише 12 ветеранів-українців, які нині живуть у Берліні. Після церемонії в Посольстві України у ФРН їм були вручені пам'ятні медалі "За звільнення України" з нагоди 71 річниці Дня Перемоги й організована традиційна дружня вечеря.

Всього таких медалей у диппредставництва України в Німеччині було передано 120. Тим, кому не змогли їх вручити особисто 6 травня, вони будуть вручені найближчими днями, розповів кореспондентові Укрінформу посол України у ФРН Андрій Мельник. За його словами, співробітники посольства вирушать у Шверін, Магдебург, Лейпціг, інші міста з тим, щоб вручити медалі героям. Україна намагається підтримувати контакт з тими, хто живе в Німеччині, наголосив посол.

За словами Мельника, цього року продовжили розпочату в 2015 році традицію відзначати День примирення і пам'яті раніше і разом з берлінською владою, друзями, і в першу чергу з ветеранами-українцями. "Ми хочемо певним чином змінити те сприйняття, яке склалося в Німеччині про те, що стосується відзначання Дня Перемоги. Ми хочемо розставити нові акценти. Ми хочемо донести німецькому суспільству інформацію про той величезний внесок, який зробив український народ для того, щоб зробити можливою Перемогу", - сказав дипломат.

Україна, нагадав він, поклала десятки мільйонів життів для того, щоб сьогодні в Німеччині, в Європі, було мирне життя. "Для будь-якого українця Перемога - священне поняття. Ми заплатили дорогу ціну за перемогу", - наголосив Мельник.

За його словами, Україна "не веде ніякої конкурентної боротьби з росіянами, оскільки це було б вершиною цинізму, і не збирається цього робити; у них свій погляд на історію, ми ж поступово змінюємо своє бачення, розставляємо свої акценти". Він переконаний, що в Німеччині усвідомлення внеску українців та інших народів, які населяли колишній СРСР, у перемогу над нацизмом буде дедалі відчутнішим. На жаль, Росія намагається просувати в Німеччині міф про те, що нацизм перемогли росіяни, констатував глава українського диппредставництва у ФРН. "Але це монопольне право дедалі менше сприймається німецьким суспільством", - переконаний він і бачить своє завдання в тому, щоб завдяки таким акціям, як 6 травня, різними конференціями, доносити німцям правду.

За минулі десятиліття Німеччина змогла подолати комплекс провини і почати дивитися на цей день як День Перемоги і звільнення від нацизму, говорить посол. Він вважає, що "цей історичний досвід заслуговує найвищої оцінки, у тому числі, і в Україні під час оцінки важких сторінок власної історії".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-