В Єрусалимі чекають на Благодатний вогонь

В Єрусалимі чекають на Благодатний вогонь

Відео
Укрінформ
У суботу, 30 квітня, в Єрусалимі має зійти Благодатний вогонь. Там невдовзі розпочнеться церемонія запечатування Гроба Господнього.

Наразі храм Гробу Господнього в Єрусалимі, а також площа перед ним і всі прилеглі вулиці Старого міста заповнили десятки тисяч паломників.

Священослужителі Єрусалимської православної церкви, Єрусалимського патріархату Вірменської апостольської церкви, а також Коптської та Сирійської церков спільно проводять церемонію запечатування Гроба Господнього й відправу.

Після завершення обряду до храму увійде молодь – десятки хлопців-арабів голосно скандуватимуть і обійдуть капличку – Кувуклію, що розташована всередині храму. В Кувуклії єрусалимський патріарх молитиметься про сходження вогню. Кількатисячний натовп із представників різних конфесій чекатиме в самому храмі. За легендою, у той рік, коли арабській молоді заборонили бешкетувати в храмі, вогонь затримався на кілька днів. Відтак, молодим арабам тепер можна робити в храмі все, що завгодно.

Після Хресного ходу (священнослужителі на чолі з патріархом обходять Кувуклію три рази) до храму заходить і патріарх з лампадою, де і повинен з'явиться вогонь. Її встановлюють в центральній частині храму, по краях розкладають спеціальну вату зі стрічками.

Сходження Благодатного вогню починається з того, що з різних сторін каплиці з'являються іскри, які врешті досягають лампадки і запалюють її. За традицією, ніхто не може запалити свою свічку, поки патріарх не вийде з каплиці. Біля входу його вже чекають представники різних конфесій і паломники, яким він підпалює свічки від вогню.

Як тільки полум'я займеться, його роздадуть всім присутнім у храмі, а тоді – повезуть до храмів у різних країнах.

Надвечір чекаємо Благодатний вогонь і в Україні.

Як повідомляє центр інформації УПЦ, орієнтовно о 19.00 – 20.00 у залі офіційних делегацій аеропорту Бориспіль відбудеться зустріч Благодатного Вогню, який доставить в Україну з Єрусалима офіційна делегація Української Православної Церкви.

О 23.00 у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі Предстоятель УПЦ Блаженніший Митрополит Онуфрій роздасть Благодатний Вогонь тисячам вірян, які прийдуть на нічне Великоднє богослужіння.

Як відомо, храм Гробу Господнього збудований на тому місці, де була Гробниця Ісуса Христа. Саме тут з'являється Благодатний Вогонь. У натовпі паломників важко порахувати відстань від Голгофи до останньої опочивальні Христа, але вона складає 33 кроки, що дорівнює рокам земного життя Ісуса.

Що відбувається у цей час у храмі, можна подивитися онлайн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-