Вакцинація допоможе захиститися від хвороб – Урядовий контактний центр

Вакцинація допоможе захиститися від хвороб – Урядовий контактний центр

Укрінформ
Щоб запобігти виникненню епідемій, щоб мати імунітет до певної інфекції та захистити своє здоров’я, людство вигадало профілактичне щеплення. Адже вакцинація, за твердженням лікарів, гарантує можливість убезпечити і дорослих, і особливо дітей від численних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень.

У зв’язку зі спалахом поліомієліту в Україні, ми стали свідками трьох раундів вакцинації проти цього захворювання, підсумки якої в березні 2016 року були обговорені в Києві на Національній конференції з глобальної ерадикації поліомієліту.

Нині показник охоплення дітей щепленням в середньому по країні становить понад 80%, проте лише після того, як відсоток вакцинованих дітей становитиме не менше 95% (а саме таку цифру для подолання поліомієліту називає Всесвітня організація охорони здоров’я), тоді можна буде констатувати перемогу України над поліовірусом. Слід також зазначити, що з 18 квітня 2016 року на всій території України припинилася вакцинація проти поліомієліту тривалентною оральною вакциною, у зв’язку з переходом на бівалентну живу оральну вакцину. Це пов’язано з тим, що один з різновидів вірусу в природі безслідно зник, і ВООЗ уже не вбачає у ньому загрози людству. До цього процесу разом з Україною долучилися ще 156 країн світу. Експерти сподіваються, що завдяки цьому розвіються і побоювання деяких батьків щодо безпеки вакцини. Адже вона має здатність не лише створювати індивідуальний захист від поліомієліту, але й також зупиняти циркуляцію вірусу в середовищі, що є обов’язковою умовою для ліквідації вірусу назавжди.

Як повідомили Укрінформу в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру (Центр), з початку 2016 року на урядову "гарячу лінію" надійшло понад 600 звернень з питань вакцинації.

Громадян турбувала відсутність потрібних вакцин у державних та комунальних медичних закладах охорони здоров’я: проти дифтерії, кашлюку, кору, поліомієліту, правця, туберкульозу. Крім того, на урядову "гарячу лінію" телефонували також і потерпілі від укусів уражених сказом тварин, життя яких було під загрозою через брак у закладах охорони здоров’я антирабічної вакцини. Так, мешканка з м. Миколаїв зателефонувала з проханням допомогти її 20-річному сину, якого вкусила безпритульна собака. Вони намагалася самотужки вирішити проблему, звернувшись на "швидку допомогу", але вакцини проти сказу там не було. Після розгляду скарги, в Управлінні охорони здоров’я Миколаївської міської ради заявницю поінформували про надання потрібної вакцини її сину з резерву Варварівської районної лікарні Миколаївської області. Під час зворотного зв’язку фахівці Центру переконалися, що син заявниці отримав потрібну вакцину, і його життю тепер ніщо не загрожує.

Мешканець м. П'ятихатки Дніпропетровської області повідомив, що його новонародженого онука виписали з пологового будинку в м. Жовті Води без щеплення від туберкульозу (БЦЖ). Чоловік просить забезпечити дитину потрібною вакциною згідно з нормами Календаря профілактичних щеплень. У Департаменті громадського здоров’я МОЗ України повідомили, що при надходженні вакцини в регіон, вона буде пропорційно розділена між районними закладами охорони здоров’я і немовля неодмінно отримає щеплення від туберкульозу.

Мати дитини-інваліда з м. Одеса просила сприяння у проведенні щеплення проти дифтерії і правця (АДП) її доньці. Жінка зазначила, що у дитини є певні протипоказання через захворювання на муковісцидоз, а тому їй необхідно проводити вакцинацію з дотриманням мінімальних інтервалів згідно з нормами Календаря профілактичних щеплень. У Департаменті громадського здоров’я МОЗ України заявниці повідомили, що найближчим часом (після перегляду залишків вакцин по областях) її з донькою буде запрошено для проведення щеплення в лікувальний заклад за місцем проживання.

Отже, робота урядової "гарячої лінії" допомагає громадянам позитивно вирішувати їх питання, скорочуючи строки з моменту надходження звернень до їх оперативного вирішення.

За період з 22 по 28 квітня 2016 року на урядову "гарячу лінію" надійшло 32 тисячі 571 дзвінок, а також 720 звернень зареєстровано через Інтернет.

Урядова "гаряча лінія" працює цілодобово за номером: 0-800-507-309 (безкоштовно зі стаціонарного телефону).

Для постраждалих під час Революції Гідності діє спеціалізована "гаряча лінія" за окремим номером: 0-800-505-607.

Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової "гарячої лінії": +38(044)284-19-15.

Киянам надається прямий міський телефон "гарячої лінії" за номером: 284-19-15.

Оформити звернення можна також через веб-сайт Центру.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-