Фільм «Корінні народи» розповів, чому кримські татари і Крим - невіддільні

Фільм «Корінні народи» розповів, чому кримські татари і Крим - невіддільні

Укрінформ
Фільм «Корінні народи», підготовлений групою громадських активістів з Криму, був представлений у Києві в Українському кризовому медіа-центрі перед початком роботи круглого столу «Крим. Захист корінного народу України. Повернення півострова».

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Думка про фільм уперше зародилася у мене в Херсоні, де я почув лекцію про корінні народи України, прочитану експертом Наталею Беліцер. Бажання доступно і лаконічно розповісти про корінні народи України і про Крим - батьківщину кримських татар, зміцнилося в мені на семінарі у Львові, де на зустрічах і круглих столах ми багато говорили на цю тему», - розповів автор та ініціатор фільму «Корінні народи» Вельдар Шукурджиєв.

За його словами, відомі українські експерти і політики, громадські активісти і журналісти, які брали участь у семінарі у Львові, демонстрували різну міру підкованості в цьому питанні, а іноді і повну її відсутність.

«Я ставив усім одне дуже просте запитання - сталася деокупація Криму, яка подальша модель існування півострова та його корінних жителів? Відповіді багатьох мене здивували», - зізнався Шукурджиєв.

За його словами, хтось відповідав конкретно і прямо, хтось дипломатично уникав відповіді, не порушуючи суті проблеми, а хтось починав філософствувати «про загрозу кримськотатарського сепаратизму в Криму».

«Після цього я глибоко переконався в думці, що цей фільм зобов'язаний народитися, і він має розповісти всім - хто такі кримські татари, на якій підставі вони визнані в Україні корінним народом і які у них права», - заявив Шукурджиєв.

У фільмі цитуються не лише документи і закони України, а й наводяться коментарі юристів, народних депутатів і звичайних українських громадян, які, до речі, іноді демонструють велику політичну зрілість і знання теми.

«Ми сподіваємося, що наш фільм внесе ясність і чіткість у розуміння цієї гострої на сьогодні теми і допоможе вирішити стратегію і тактику деокупації Криму", - резюмував Шукурджиєв.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-