Експерт назвав головну новацію закону про держслужбу

Експерт назвав головну новацію закону про держслужбу

Укрінформ
Найважливішою новацією закону про державну службу, який набирає чинності 1 травня, є запровадження абсолютно нової інституції - Комісії з питань вищого корпусу державної служби.

Про це заявив на прес-конференції заступник голови правління Центру політико-правових реформ Віктор Тимощук, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Найважливішою новацією є те, що запроваджується абсолютно нова інституція, якої раніше в Україні не було - це Комісія з питань вищого корпусу державної служби. Це спеціальний колегіальний орган, який буде здійснювати добір вищих державних службовців", - сказав Тимощук.

Так, процес формування цієї Комісії розпочинається 1 травня. До неї входитимуть 12 осіб: представники Президента, уряду та парламенту; керівники Нацагентства з питань держслужби та Нацагентства з питань запобігання корупції, а також представник Державної судової адміністрації. При цьому до складу Комісії також увійдуть чотири представники громадського і наукового середовища.

Тимощук також зауважив, що ця Комісія захищатиме держслужбовців від звільнень.

"Якщо Президенту чи уряду не сподобається робота якогось із вищих посадовців, то він не може свавільно звільнити такого чиновника. Він повинен переконати комісію, що дійсно така посадова особа не відповідає займаній посаді", - пояснив він.

Ще однією важливою новацією закону є заборона держслужбовцям обіймати керівні посади у партіях.

"На наше переконання, це теж хороший крок у тому, аби зробити нашу державну службу політично нейтральною. Інші важливі норми закону не набудуть чинності одразу з 1 травня, там є певні відтермінування, зокрема вони стосуються оплати праці державних службовців. Є намір перейти до стабільної системи оплати праці державних службовців, але тут ще буде перехідний етап", - підкреслив заступник голови правління Центру політико-правових реформ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-