Рада не забуває про чорнобильські проблеми - Парубій

Рада не забуває про чорнобильські проблеми - Парубій

Укрінформ
Через три десятиліття після катастрофи, подолання наслідків Чорнобиля залишається першочерговим завданням Української держави.

Про це заявив Голова Верховної Ради Андрій Парубій, повідомляє прес-служба ВР.

"Минуло 30 років з трагічного дня наймасштабнішої екологічної і техногенної катастрофи ХХ століття - аварії на Чорнобильській атомній електростанції. Її жахливі наслідки вплинули на всі сфери життєдіяльності людини - економіку, виробництво, охорону здоров'я, культуру, науку, освіту. Сьогодні, через три десятиліття після катастрофи, подолання наслідків Чорнобиля залишається першочерговим завданням Української держави, тому питання відновлення та ефективного використання радіоактивно забруднених територій, соціального захисту ліквідаторів та постраждалих постійно перебувають у центрі уваги законодавчої і виконавчої гілок влади", - наголосив Парубій.

За його словами, Чорнобильська катастрофа увійшла в життя українців холодним вогнем радіації. Разом із тим вона закарбувалася в українській історії безпрецедентно величним подвигом ліквідаторів, усіх тих, хто, не вагаючись, ризикуючи здоров'ям і життям, став на борню з радіаційним лихом.

"Дорогі ліквідатори! Прийміть щиру вдячність за ваш громадянський подвиг. Доброго вам здоров'я, мирного неба та багато років плідного життя!", - підкреслив Парубій.

Як відомо, 26 квітня 1986 року о 1 год. 23 хв. на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС стався потужний хімічний вибух, що спричинив руйнування частини реакторного блоку і машинного залу. Внаслідок вибуху виникла пожежа.

Нині в Україні чисельність постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи становить понад 1,9 млн осіб (або 4,4 % населення), з них 210 тис. - ліквідатори аварії, 1 млн 751 тис осіб - потерпілі від аварії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-