Знадобиться більше 9 років, щоб поховати ядерне паливо з трьох енергоблоків ЧАЕС

Знадобиться більше 9 років, щоб поховати ядерне паливо з трьох енергоблоків ЧАЕС

Укрінформ
Після завершення проекту СВЯП-2 (Сховище відпрацьованого ядерного палива сухого типу), який будується для 100-річного зберігання паливних збірок з 1, 2, 3 енергоблоків Чорнобильської АЕС, фахівцям знадобиться ще 9 років, щоб поховати всі відходи.

Про це журналістам розповів заступник начальника проекту СВЯП-2 Володимир Дуда, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Накопичилося близько 21 тисячі паливних збірок з 1, 2, 3 енергоблоків ЧАЕС. Зараз вони поховані в сховище відпрацьованого ядерного палива сухого типу (СВЯП-1 - ред.) В новому сховищі паливо зберігається 100 років. СВЯП-2 зможе готувати до зберігання та захоронювати близько 2,5 тис. збірок на рік. Всього знадобиться більше 9 років для повного їх поховання», - розповів Дуда.

Він зазначив, що за новими технологіями, паливні збірки будуть поміщатися в контейнери, а контейнери будуть заповнюватися гелієм, заварюватися і розміщуватися для зберігання – такий спосіб на сьогоднішній день вважається більш безпечним.

«По закінченню 100 років вже будуть інші технології, будуть прийматися подальші рішення про можливу переробки або перепоховання палива», - додав Дуда.

Фахівець нагадав, що вже в кінці цього року буде повністю встановлено все необхідне обладнання для СВЯП-2, будуть проведені «холодні» випробування.

«Наступного року ми проведемо «гарячі» випробування з реальними паливними збірками, отримаємо ліцензію і введемо проект в експлуатацію», - зазначив заступник начальника проекту СВЯП-2.

За його інформацією, підготовку палива можна буде проводити практично без участі людини, в автоматизованому режимі. Всього для обслуговування СВЯП-2 передбачено 160 осіб персоналу. Проект розрахований на те, щоб витримати смерчі, землетруси до 6 балів і навіть падіння літака.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-