Ліквідатори аварії на ЧАЕС вдячні урядовій «гарячій лінії» за розв'язання їхніх проблем

Ліквідатори аварії на ЧАЕС вдячні урядовій «гарячій лінії» за розв'язання їхніх проблем

Укрінформ
Екологічні, соціальні та економічні наслідки найстрашнішої катастрофи минулого тисячоліття - аварії на Чорнобильській АЕС - Україна долає донині. 

Зволікання тодішньої влади з оцінкою ситуації і як наслідок несвоєчасне надання інформації та вжиття захисних заходів, насамперед йодної профілактики та обмеження перебування людей на відкритому повітрі в регіоні аварії, призвело до невиправданого опромінення населення, зростання соціально-політичного напруження не лише на територіях навколо ЧАЕС, а й у значно більших масштабах.

Так, внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС постраждало близько 5 млн громадян, радіоактивно забрудненими стали майже 5 тис. населених пунктів, у тому числі більше 2,2 млн осіб та більше 2 тис. населених пунктів - в Україні. Цю інформацію було озвучено на парламентських слуханнях, що відбулися у Верховній Раді у березні ц.р. на тему "30 років після Чорнобиля: уроки та перспективи".

Чорнобильська катастрофа засвідчила, що ядерні аварії призводять до глобальних наслідків та впливають на життєві інтереси багатьох країн. Ресурси, необхідні для подолання наслідків техногенної катастрофи такого масштабу, виходять далеко за межі економічних і технологічних можливостей країни, а й потребують об'єднаних зусиль світової спільноти. Отже, неоціненний вклад України у використання  зарубіжними країнами досвіду Чорнобиля для підвищення власної готовності на випадок виникнення надзвичайних радіаційних інцидентів.

Особливу увагу привертає проблема впливу радіаційних чинників аварії на здоров'я людини, яку почали вивчати у створеному в жовтні 1986 року Науковому центрі радіаційної медицини, що в 2011 році набув статусу національного. Широке співробітництво з проблем медичних наслідків Чорнобильської катастрофи здійснюється Національним науковим центром радіаційної медицини (ННЦРМ) Національної Академії медичних наук України, який з 1998 року є центром співробітництва з ВООЗ у напрямку медичної готовності та невідкладної допомоги при радіаційних аваріях (REMPAN). Міжнародні наукові дослідження здійснюються у рамках програм ВООЗ, МАГАТЕ, Комісії Європейських Співтовариств, співпраці з науково-дослідними установами США, Японії, Німеччини, Італії, Франції та інших країн. Виконання впродовж багатьох років циклу робіт науковцями ННЦРМ значно поглибили знання про причинно-наслідковий зв'язок між опроміненням органів людини різними видами іонізуючого випромінювання з виникненням віддалених біологічних ефектів опромінення - лейкемії та катаракти. Отримані результати світового рівня збагатили науку, вплинули на встановлення нових безпечних лімітів доз, а відтак - на міжнародну систему радіаційної безпеки.

У клініці ННЦРМ надається висококваліфікована спеціалізована консультативно-діагностична та лікувально-профілактична допомога населенню, яке постраждало внаслідок аварії на ЧАЕС. Слід зазначити, що серед подяк, які надходять на урядову "гарячу лінію", є і подяка від жительки м. Кременчук Полтавської області доктору медичних наук, завідуючій відділенням радіаційної онкогематології та трансплантації стовбурових клітин ННЦРМ Дягіль І.С. за професіоналізм і турботливе ставлення під час лікування її дочки.

Напередодні 30-ої річниці Чорнобильської катастрофи Укрінформ поцікавився у спеціалістів Урядового контактного центру (Центр) про звернення з питань медичного, соціально-побутового обслуговування громадян, постраждалих внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС. Так, за інформацією управління взаємодії з громадськістю Центру, з початку 2016 року на урядову "гарячу лінію" за телефоном 0 800 507 309 та через веб-сайт установи надійшло понад 500 звернень від учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та осіб, які постраждали від катастрофи на ЧАЕС.

Найактуальнішим для громадян цієї категорії є питання отримання пільг, зокрема, на проїзд у громадському транспорті, оплату житлово-комунальних послуг та ліки. Крім того, заявників турбували питання отримання щомісячної компенсації вартості продуктів харчування за фізіологічними нормами, встановленими Міністерством охорони здоров'я України; матеріальної допомоги, у тому числі на лікування; а також питання, пов'язані з отриманням статусу учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС або особи, яка постраждала від наслідків катастрофи на ЧАЕС.

Так, учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС ІІ категорії з Київської області поскаржився на затримку йому виплати соціальної допомоги - коштів на харчування. Дзвінку на урядову "гарячу лінію" передувало його звернення до Києво-Святошинського УПСЗН Київської області, яке не дало результату. Заявник просив посприяти у пришвидшенні виплати соціальної допомоги. Києво-Святошинське УПСЗН у своїй відповіді зазначило, що фінансування з державного бюджету на виплату компенсації за січень 2016 року надійшло до управління з затримкою. У березні відповідні кошти були перераховані на рахунок заявника.

Житель Менського району Чернігівської області повідомив фахівцям Центру, що пільги на оплату комунальних послуг як ліквідатору наслідків аварії на ЧАЕС II категорії нараховуються йому за адресою реєстрації місця проживання, але після розлучення він фактично проживає за іншою адресою. Тож зміна сімейного статусу спричинила ускладнення процедури отримання пільги. До УПСЗН у м. Мена заявник надав усі необхідні, на його погляд, документи: акти обстеження, довідки про підтвердження фактичного місця проживання, втім переведення пільг не відбулося.

Натомість у Департаменті соціального захисту населення Чернігівської обласної державної адміністрації розглянули звернення та надали такі роз'яснення. Положенням про Єдиний державний автоматизований реєстр осіб, які мають право на пільги, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 29.01.2003 р. №117 передбачено, що управліннями соціального захисту населення здійснюється облік пільговиків за фактичним місцем проживання за рішенням комісій, утворених місцевими держадміністраціями відповідно до пункту 4 Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 р. №848.

За повідомленням управління соціального захисту населення Менської районної державної адміністрації комісією прийнято рішення про взяття громадянина на облік та надання пільг за фактичним місцем проживання. Зворотним зв'язком підтверджено позитивне вирішення питання: станом на квітень 2016 року заявник вже отримав перші виплати вказаних пільг за місцем фактичного проживання. Отже, фахівці урядової "гарячої лінії" радять громадянам, які опинилися у подібній ситуації, скористатися наданим роз'ясненням.

Учасник ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи І категорії з Одеської області просив сприяння у виплаті належних йому коштів на лікування, придбання ліків та продуктів харчування, що нараховує УПСЗН м. Теплодар. Після розгляду звернення виконавчим комітетом Теплодарської міської ради Одеської області було повідомлено, що компенсацію на продукти харчування заявнику нараховано, але буде виплачено після надходження коштів з Державного бюджету. Під час зворотного зв'язку фахівці Центру з'ясували, що заявник соціальну допомогу отримав.

Фахівці урядової "гарячої лінії" розуміють, наскільки важлива для чорнобильців підтримка всіх, хто причетний до дотримання їхніх законних прав та інтересів, тому й надалі будуть з великою увагою ставитись до звернень громадян, чиє здоров'я істотно похитнулося внаслідок цієї катастрофи світового масштабу, а також тих, хто вимушений був покинути свої рідні домівки, рятуючись від радіації.

За період з 15 по 21 квітня 2016 року на урядову "гарячу лінію" надійшли 33033 дзвінка, а також 761 звернення зареєстровано через Інтернет.

Урядова "гаряча лінія" працює цілодобово за номером: 0-800-507-309 (безкоштовно зі стаціонарного телефону).

Для постраждалих під час Революції Гідності діє спеціалізована "гаряча лінія" за окремим номером: 0-800-505-607.

Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової "гарячої лінії": +38(044)284-19-15.

Киянам надається прямий міський телефон "гарячої лінії" за номером: 284-19-15.

Оформити звернення можна також через веб-сайт Центру за адресою: www.ukc.gov.ua.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-