Російська генеральша-омбудсмен каже, що в РФ немає політв'язнів

Російська генеральша-омбудсмен каже, що в РФ немає політв'язнів

Укрінформ
Генерал-майор МВС Тетяна Москалькова, призначена уповноваженим з прав людини в РФ, заявила, що, на її думку, в Росії зараз немає політичних в'язнів, оскільки в Кримінальному кодексі про них нічого не сказано.

Про це повідомляє телеканал "Дождь".

 "Чи є політичні в'язні? У нас немає в Кримінальному кодексі розділу, що стосується політичних питань. Ми не можемо екстремізм і тероризм, і навіть зраду батьківщині, відносити до політичних злочинів, це кримінальне покарання", - сказала Москалькова.

Продовжуючи формальний підхід до цього питання, вона заявила, що в Росії "не виділяється ця категорія людей ні за порядком тримання під вартою, ні за порядком виконання вироку, ні за іншими даними". Тож, "потрібно виходити з тих звернень про порушення, незалежно від того, за якою статтею людина засуджена і до якої міри покарання".

Москалькова пообіцяла, що візьме на контроль розслідування справи про напад на журналістів і правозахисників в Інгушетії, який стався на початку березня (більшість із постраждалих їхали в Грозний на процес Карпюка-Клиха).

Місце омбудсмена РФ стало вакантним після того, як колишній уповноважений з прав людини в Росії Елла Памфілова очолила ЦВК. Кандидатуру Москалькової, яка входить до фракції "Справедливої Росії" у Держдумі, підтримали в "Єдиній Росії".

Як повідомляв Укрінформ, в останнє десятиріччя різні правозахисні організації (російський "Меморіал", Союз солідарності з політв'язнями, Amnesty International) ведуть власні списки російських політв'язнів. За даними ССП, в період з 2008 року політв'язнями і переслідуваними з політичних мотивів у Росії було визнано 307 осіб. Серед них як особлива група, як правило, виділяються і "українські політв'язні".

Фото: moscalkova.ru

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-