В Україні не вистачає спеціалістів із захисту прав інтелектуальної власності

В Україні не вистачає спеціалістів із захисту прав інтелектуальної власності

Укрінформ
Розвиток технологій в сучасному світі, а відповідно і сфери захисту прав інтелектуальної власності, вимагає від України дотримання правових засад в цій сфері, задля чого потрібно активізувати підготовку відповідних фахівців в галузі охорони інтелектуальної власності.

Про це під час круглого столу, що відбувся в Інституті інтелектуальної власності НУ «ОЮА», сказала в.о. голови Державної служби інтелектуальної власності Антоніна Малиш, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Система інтелектуальної власності - найбільш динамічна галузь, яка залежить від розвитку відповідних технологій, з розвитком, звичайно, з'являються нові способи використання, и ми повинні слідкувати за правами, які виникають у наших правовласників. До цього повинна бути готова наша система підготовки фахівців», - сказала Малиш.

Як зазначив заступник директора департаменту інноваційної діяльності та трансферу технологій МОН Олександр Якименко, ті спеціалісти з охорони прав інтелектуальної власності, які наразі працюють в академічних та наукових установах України, отримували освіту ще за радянських часів, а після 1991 року підготовка таких фахівців здійснювалася несистемно, без урахування сучасних тенденцій. При цьому у сфері НАНУ та галузевих академій наук, університетах працюють десятки відділів з інноваційної діяльності та трансферу інноваційних технологій, спеціалісти яких забезпечують охорону прав інтелектуальної власності, готують угоди з передачі технологій тощо.

На жаль, на сьогодні питання захисту як авторського права, так і прав інтелектуальної власності в Україні не вирішене. Малиш наголосила, що визначити кількість порушень в цій сфері дуже важко, тому що все залежить від того, чи звернувся правовласник із заявою про порушення своїх прав, а це, в свою чергу, залежить і від їх обізнаності в юридичних питаннях.

За даними МВС, які навів на круглому столі заступник директора департамету комунікацій МВС Віктор Булаєв, у 2015 році було порушено 269 кримінальних справ щодо факту кримінальних порушень у сфері інтелектуальної власності, з яких 149 стосувалися порушення авторських прав та суміжних прав, 20 - незаконного обігу дисків для лазерних систем зчитування інформації; 95 - незаконне використання знаків для товарів. При цьому, як зазначив він, МВС також потребує кваліфікованих кадрів цій галузі.

«Держава має забезпечити захист авторського права. Це достатньо складно, особливо, що стосується Інтернету», - сказала директор департаменту економічного розвитку Мінекономрозвитку України Олена Мініч, зазначивши, що через порушення в цій сфері Україна ризикує знову опинитися в «301 списку» торгового представництва США (USTR), що може призвести як до репутаційних, так і до великих фінансових втрат держави.

За її словами, найчастіше в інтернеті незаконно тиражують музику, відео, програмні продукти, серед товарів споживання - найбільше підробок на ринку ліків.

«Якщо на 10% зменшується рівень (піратства - ред.), то на 1,5% очікується зростання ВВП», - сказала вона.

Вона також повідомила, що за останній рік до Верховної Ради було подано три законопроекти, зокрема щодо інтернет-піратства, адаптації законодавства до європейських норм в сфері патентного права, авторського права. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-