Бізнес про нові ліцензійні умови медпрактики: МОЗ нарешті повернувся до нас обличчям

Бізнес про нові ліцензійні умови медпрактики: МОЗ нарешті повернувся до нас обличчям

Укрінформ
Запровадження в Україні нових ліцензійних умов медичної практики і банків пуповинної крові містить багато переваг як для держави, так і для бізнесу.

Таку думку на прес-конференції в Укрінформі висловила заступник голови Комітету з медичного права Асоціації правників України Марина Слободніченко.

«Цей нормативно-правовий акт несе велику кількість позитивних зрушень. Зокрема, нові ліцензійні умови дають можливість для фізичних осіб, підприємців, які не мають медичної освіти, здійснювати господарську діяльність, відкривати свою медичну практику і набирати штат працівників з відповідною медичною освітою. Це можливість поліпшення інвестиційного клімату», - сказала Слободніченко.

За її словами, ще одним дуже важливим питанням, яке врегульовується новими умовами ліцензування, є успадкування сімейної медичної справи.

«Наступне зрушення стосується кадрових змін. Фізична особа, підприємець, заклад охорони здоров'я, які подають документи на отримання ліцензій, виключно протягом місяця з моменту її отримання можуть укладати відповідні угоди з працівниками свого закладу», - додала заступник голови Комітету з медичного права Асоціації правників України.

Крім того, правила врегульовують питання щодо медичних оглядів. Є перелік підприємств, установ та організацій, які проводять медичний огляд для своїх працівників, є медогляди в навчальних закладах. «Ліцензійні умови врегулювали це питання і регламентують три основні моменти, у зв'язку з якими можуть проводити такі огляди і яким чином: на підставі укладення договорів із закладами охорони здоров'я, надання можливості ФОП відкривати медичний кабінет у таких установах або навчальних закладах і можливість підприємствам та організаціям самостійно отримувати ліцензії та відкривати медичні кабінети без створення закладів охорони здоров'я», - пояснила Слободніченко.

Як наголосив генеральний директор центру онкології "Кібер Клініка Спіженка" Олег Cпіженко, запровадження цих умов означає великий стрибок у напрямку співпраці держави та бізнесу в медичній сфері. «МОЗ нарешті повернувся обличчям до приватного бізнесу. Уперше за стільки років до написання ліцензійних умов були залучені представники приватного бізнесу. Їх було чимало з різних міст України», - додав він.

На думку гендиректора медичної компанії "Іlaya" Олексія Шершньова, до появи цих нових умов на ринку була майже відсутня конкуренція, що не могло сприяти його розвитку. «А тепер конкуренція буде і буде багато суб'єктів, але не буде перешкод виходу на ринок. Розвиватиметься все, і технології в тому числі, будуть оптимальні ціни. Добре, коли немає перешкод для отримання ліцензії. Єдине, проти чого ми виступаємо, так це проти застосування неякісного клітинного продукту. Бо якщо неякісний, то й конкурувати не доведеться», - сказав він.

У свою чергу, начальник Управління ліцензування та якості медичної допомоги МОЗ України Ігор Слонецький нагадав, що нові ліцензійні умови медичної практики та банків пуповинної крові набудуть чинності завтра: «22 квітня 2016 року вони будуть офіційно опубліковані в офіційному віснику. З цього моменту ті пакети, які суб'єкти подаватимуть до Міністерства охорони здоров'я, будуть оцінюватися відповідно до нових ліцензійних умов».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-