Рада погодилася на арешт сєверодонецького судді-хабарника

Рада погодилася на арешт сєверодонецького судді-хабарника

Укрінформ
Верховна Рада надала згоду на затримання та арешт судді Сєверодонецького міського суду Луганської області Руслана Юхимука, якого підозрюють у хабарництві.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, відповідне рішення про надання згоди на затримання підтримали 228 нардепів, а на арешт - 238 нардепів.

Голова Верховного суду Ярослав Романюк поінформував депутатів, що Юхимук у березні 2012 року засудив певну особу до 5 років позбавлення волі у в'язниці.

«Ця особа була відправлена для відбуття покарання у виправну колонію, яка з початку проведення антитерористичної операції опинилася на території, контрольованій незаконними збройними формуваннями. В липні 2015 року так звана генеральна прокуратура так званої Луганської народної республіки прийняла рішення цю особу звільнити достроково, щоб було зроблено, і ця особа повернулася на контрольовану органами державної влади України територію і стала на облік у міському Сєверодонецькому управлінні», - сказав Романюк.

Органами прокуратури було ініційовано подання до Сєверодонецького міського суду про визначення невідбутої частини покарання і направлення засудженого у місця позбавлення волі. Дізнавшись про це, суддя Юхимук через посередників ініціював питання про те, щоб за неправомірну вигоду у розмірі 2 тис. доларів відмовити у задоволенні цього подання, каже Романюк.

«На цю пропозицію засуджена особа погодилась. Суддя за матеріалами подання зініціював ще одне питання, - також за неправомірну вигоду у розмірі 2 тис. доларів США - зняти арешт з транспортного засобу засудженого. Після того як засуджений погодився і на цю пропозицію, суддя за матеріалами подання за допомогою своєї знайомої організував виготовлення завідомо фіктивних документів, а саме договору купівлі-продажу автомобіля та звернення до суду так званого нового власника автомобіля з клопотанням про зняття арешту з автомобіля», - зазначив Романюк.
Читайте також: В Ужгороді на хабарі спіймали директора драмтеатру

У цій ситуації суддя, не проводячи судового засідання, виготовив завідомо неправосудне судове рішення щодо зняття арешту з транспортного засобу та в подальшому у судовому засіданні відмовив у задоволенні подання від прокуратури про визначення невідбутої частини покарання засудженого та поміщення його для подальшого відбування покарання у місцях позбавлення волі.

«Наведене у поданні прокуратури підтверджується низкою зібраних доказів. Зокрема, показами свідків, протоколами обшуку, під час якого з автомобіля судді було вилучено 300 дол. США, які попередньо були помічені правоохоронними органами і в подальшому передані судді в якості неправомірної вигоди. Також у будинку судді було виявлено боєприпаси, які він придбав та зберігав без відповідного дозволу»,- уточнив Романюк.

Він пояснив, що дії судді Юхимука кваліфіковані як одержання службовою особою неправомірної вигоди. Також суддю підозрюють у підробці документів, а також звинувачують у зберіганні та придбанні боєприпасів без передбаченого законом дозволу.

«Оскільки з січня 2016 року суддя Юхимук знаходиться у розшуку, місцезнаходження його невідомо, то з метою затримання його і направлення його до органів досудового слідства для здійснення слідчих дій я прийняв рішення підтримати це подання і вніс його на ваш розгляд»,- підсумував Романюк.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-