Експерти порадили, як Україні зупинити будівництво Керченського мосту

Експерти порадили, як Україні зупинити будівництво Керченського мосту

Укрінформ
Україна має негайно звернутись до міжнародних судових інстанцій щодо припинення незаконного будівництва Російською Федерацією  Керченського мосту.

Про це заявив на прес-конференції на тему «Зупинити будівництво Керченського мосту: Україна повинна діяти негайно!» президент Колегії юристів з морського права України Денис Рабомізо.

"Для країни-окупанта важливо побудувати цей транспортний перехід, зв'язати його з Краснодарським краєм. Зараз дуже активно йде будівництво і планують його завершити у 2018 році. Своїми діями РФ порушує всі домовленості між сторонами, однак незрозуміло чому Україна досі не задіяла ніяких правових механізмів для припинення будівництва", - сказав Рабомізо.

За його словами, є декілька механізмів міжнародного права. Перший - це міжнародний арбітраж Ad hoc (Ad hoc - вираз, що означає спрямованість на конкретний випадок, а не на широке коло цілей - ред.). Однак, компетентний арбітраж може тривати від двох до чотирьох років і за цей час Керченській міст може бути побудовано. Другий механізм - це звернення до міжнародного трибуналу з морського права у Гамбурзі, третій - звернення до Міжнародного суду ООН. Україна не повинна обирати між цими механізмами, вона має задіяти одночасно всі три механізми і треба діяти негайно, бо часу залишається мало, зауважив він.

У свою чергу, фахівець з міжнародного публічного права Віталій Набухотний зауважив, що консультативний висновок Міжнародного суду ООН може слугувати фундаментом для того, щоб Україна використовувала це рішення загалом у питаннях окупації Криму. "Якщо ми матимемо компетентну позицію ООН - це буде величезним козирем у майбутньому", - наголосив Набухотний.

За словами експертів, треба провести дипломатичну кампанію, якою має зайнятись Міністерство закордонних справ. У цьому контексті Рабомізо повідомив, що звертався з листом до Міністерства, в якому пропонував надати консультативну  допомогу з питань, пов'язаних з Керченським мостом, однак, відповіді не отримав.  

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-