Урядова

Урядова "гаряча лінія" сприяє вирішенню питань умовно-дострокового звільнення засуджених

Укрінформ
За кількістю засуджених Україна посідає 11 місце у рейтингу країн світу. Лідер рейтингу - США, на другому місці - Китай, на третьому - Росія. 

За кількістю засуджених Україна посідає 11 місце у рейтингу країн світу. Лідер рейтингу - США, на другому місці - Китай, на третьому - Росія.

За даними Державної пенітенціарної служби, станом на 1 квітня поточного року, в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах, розташованих на території, що контролюється українською владою, утримується 63 800 осіб. Кількість їх має тенденцію до зменшення у зв'язку з прийняттям так званого "закону Савченко" - Закону України від 26 листопада 2015 року № 838-VІІІ "Про внесення зміни до Кримінального кодексу України щодо удосконалення порядку зарахування судом строку попереднього ув'язнення у строк покарання". Відповідно до закону, суд в рамках кримінального провадження, за яким до особи було застосовано попереднє ув'язнення, буде зараховувати один день попереднього ув'язнення за два дні позбавлення волі. Положення закону вже застосовано до 33 900 осіб. При цьому звільнено з установ виконання покарань понад 5 700 засуджених.

У лютому 2015 року було прийнято закон, що також є важливим для засуджених, зокрема у попередньому вирішенні питань трудового і побутового влаштування після звільнення, це Закон "Про пробацію". Положеннями закону передбачено, що органи пробації у взаємодії з установами виконання покарань, місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування сприятимуть засудженим, які готуються до звільнення, у визначенні місця проживання після звільнення, влаштуванні до спеціалізованих установ для звільнених, а також у працевлаштуванні працездатних осіб та влаштуванні до закладів охорони здоров'я осіб, які потребують стаціонарної медичної допомоги.

Засуджені в Україні користуються всіма правами людини і громадянина, за винятком обмежень, визначених законами України, Кримінально-виконавчим кодексом України, та встановлених вироком суду. Звернення, які надходять на урядову "гарячу лінію", свідчать про стан дотримання прав засуджених, гарантованих законодавством.

Як повідомили Укрінформу в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру (Центр), з початку 2016 року зареєстровано майже 8000 звернень щодо питань правосуддя, з яких кожне 13 звернення - скарга на протиправні дії персоналу установи виконання покарань чи неналежні умови перебування в цих установах.

Усі звернення були направлені для розгляду до Державної пенітенціарної служби (ДПтСУ).

Так, наприклад, на урядову "гарячу лінію" звернулася заявниця з м. Кривий Ріг, син якої перебуває в СІЗО. Жінка просила сприяння в умовно-достроковому звільненні сина, яке мало відбутися ще наприкінці 2015 року. В Управлінні ДПтСУ у Дніпропетровській області пояснили, що у зв'язку з перебуванням засудженого з 2 липня по 29 грудня 2015 року на лікуванні у Багатопрофільній міжобласній лікарні, розгляду питання застосування умовно-дострокового звільнення відповідно до ст.81 КК України не відбулось. 29 березня поточного року, за результатами судового засідання, клопотання засудженого було задоволено. Після набрання ухвалою законної сили сина заявниці буде звільнено умовно-достроково від подальшого відбування покарання.

З подібним проханням звернулася жителька Солонянського району Дніпропетровської області від імені свого брата, якому залишилося перебувати у колонії до початку 2017 року, з проханням застосувати до нього амністію. Перевіркою, проведеною Управлінням ДПтСУ у Дніпропетровській області, було встановлено, що брат заявниці був раніше неодноразово судимий за вчинення умисних тяжких злочинів. Відповідно до ст.4 п. "в" Закону України "Про застосування амністії в Україні" амністія не застосовується до осіб, які мають дві і більше судимості, за вчинення умисних тяжких злочинів та/або особливо тяжких злочинів. Водночас, ухвалою міськрайонного суду засудженому визначено зарахування в строк відбуття покарання період часу попереднього ув'язнення та перераховано кінець строку призначеного покарання.

Відповідно до ст.107 Кримінально-виконавчого кодексу України засуджені, які відбувають покарання у виді позбавлення волі, мають право отримувати медичну допомогу і лікування, в тому числі платні медичні послуги, за рахунок особистих грошових коштів чи коштів рідних та близьких. З цього питання надходить чимало звернень на урядову "гарячу лінію". Так, на номер 0-800-507-309 зателефонував чоловік, якого засуджено до позбавлення волі. Заявник повідомив, що має діагноз: вірусний гепатит С, та поскаржився з приводу ненадання йому медичної допомоги у виправному центрі м. Конотоп Сумської області. Він неодноразово звертався до адміністрації центру, але отримував відмову у лікуванні. За його словами, у даному виправному закладі відсутні медична апаратура та спеціалісти, отже допомогу хворим засудженим не надають. Заявник просив сприяння у проведенні лікування за межами виправного центру. В результаті перевірки, здійсненої Управлінням ДПтС України у Сумській області, порушень з боку Конотопського ВЦ (щодо неналежного надання медичних послуг, зокрема, відмови у відвідуванні медичних закладів Міністерства охорони здоров'я України) не зареєстровано.

У виправній колонії м. Вільнянськ Запорізької області відбуває термін покарання син заявниці, яка поскаржилася, що адміністрація закладу забороняє передавати йому сало, ковбасу, цигарки, крупи тощо. Жінка просила вжити відповідних заходів до адміністрації виправної колонії та дозволити передавати сину зазначені продукти харчування та цигарки. Управлінням ДПтС Запорізької області проведено службове розслідування за даним зверненням, фактів не видавання сину заявниці вмісту посилок працівниками Софіївської виправної колонії не встановлено. Водночас управлінням надано роз'яснення щодо Правил внутрішнього розпорядку установ виконання покарань, затверджених наказом Міністерства юстиції від 29.12.2014 р. № 2186/5. Зокрема, засудженим дозволено отримувати у посилках, передачах та купувати лише продукти харчування фабричного (заводського) виготовлення не в скляній чи металевій тарі, свіжі фрукти та овочі, а також чай та тютюнові вироби фабричного розфасування.

За період з 1 по 7 квітня 2016 року на урядову "гарячу лінію" надійшло 31 тисяча 880 дзвінків, а також 646 звернень зареєстровано через Інтернет.

Урядова "гаряча лінія" працює цілодобово за номером: 0-800-507-309 (безкоштовно зі стаціонарного телефону).

Для постраждалих під час Революції Гідності діє спеціалізована "гаряча лінія" за окремим номером: 0-800-505-607.

Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової "гарячої лінії": +38(044)284-19-15.

Киянам надається прямий міський телефон "гарячої лінії" за номером: 284-19-15.

Оформити звернення можна також через веб-сайт Центру за адресою: www.ukc.gov.ua.

Фото: uk.wikipedia.org

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-