За два роки купівельна спроможність скоротилася на чверть - Інститут демографії

За два роки купівельна спроможність скоротилася на чверть - Інститут демографії

Укрінформ
За останні два роки купівельна спроможність працюючих громадян в Україні скоротилася на 25,4%. 

Про це директор Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М.В.Птухи НАН України, академік Національної академії наук України Елла Лібанова заявила в ексклюзивному інтерв'ю Укрінформу.

За її словами, за два останні роки купівельна спроможність працюючих скоротилася в Україні на 25,4%. "Це відбулося з кількох причин. Перша і головна - стрімке зростання тарифів на житлово-комунальні та транспортні послуги. Далося взнаки і знецінення національної валюти, принаймні щодо імпорту. Крім, наприклад, побутової техніки, яка майже вся імпортується, багато навіть тих товарів, які ми купуємо як українські, значною мірою складаються з імпортованих сировини або комплектуючих. Те, що далеко не завжди підвищення цін є обгрунтованим, нічого в цьому сенсі не змінює", - зазначила Лібанова.

Вона наголосила, що "оплата праці в Україні нині не витримує критики. Рівень зарплат надзвичайно низький: в середньому за 2015 рік зарплата в країні становила 4195 грн (в грудні, звісно, дещо більше - 5230 грн); але тут і працівники авіатранспорту з їхніми 18470 грн, і промисловості - 4789 грн, і охорони здоров'я - 2853".

За словами  академіка, "29,3% працюючих - а це 2,2 млн осіб, яким оплачено понад 50% встановленого на грудень робочого часу,  -  отримали за грудень менше 2500 грн (серед зайнятих поштовою та кур'єрською діяльністю таких 69,8%), що приблизно дорівнює прожитковому мінімуму (не тому, що встановлений законодавчо, а тому, що його розраховують фахівці Міністерства соціальної політики). Отже, зарплата 2,2 млн працюючих, яким роботодавці оплатили понад 50% встановленого робочого часу, в грудні 2015 року була нижчою за прожитковий мінімум, до складу і розміру якого є багато претензій".

"Для повноти картини до цієї цифри варто додати ще й тих працюючих, яким роботодавці заборгували 1,8 млрд грн", - наголосила Лібанова.

Повний текст інтерв'ю читайте на сайті Укрінформу

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-