Парламент закликають розглянути законопроект про заборону ароматизованих сигарет

Парламент закликають розглянути законопроект про заборону ароматизованих сигарет

Укрінформ
До Всесвітнього дня здоров’я, який щороку відзначається 7-го квітня, народний депутат Оксана Корчинська вважає, що Верховній Раді час вже розглянути законопроекти щодо охорони здоров’я.

«У цьому році за останні три місяці жоден законопроект з охорони здоров'я не був внесений в зал! Жоден. Вже кілька місяців 18 законопроектів чекають, коли ми внесемо їх в зал. Тобто у нас з вами зараз є пакет, котрий ми наполягаємо, важливий для всіх пацієнтів та працівників системи охорони здоров'я, важливий для всіх медичних закладів»,- заявила  заступник голови парламентського комітету з питань охорони здоров’я О. Корчинська.

Експерти Українського центру контролю над тютюном закликають народних депутатів, щоб Проект Закону №2820  про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров'я населення від шкідливого впливу тютюну був розглянутий у сесійній залі  разом із пакетом законопроектів комітету ВРУ з питань охорони здоров’я. Цей законопроект був рекомендований профільним комітетом до першого читання ще 7-го жовтня.

Такої думки стосовно антитютюнового законопроекту й нардеп Оксана Корчинська: «Законопроект №2820, який повністю відповідає практиці ЄС та відповідає кращому світовому досвіду, важливо розглянути в сесійній залі найближчим часом. Цей законопроект в першу чергу спрямований на те, щоб вберегти дітей, молодь та майбутніх мам від тютюнової залежності шляхом зменшення привабливості сигарет і куріння в цілому».

Законопроект запроваджує нові правила маркування упаковки сигарет шляхом розміщення графічних повідомлень європейського зразка, збільшення їх розміру до 65% та їх розміщення з обох сторін пачки, заборону на використання смакових добавок (полуничних, ванільних, яблучних на інших ароматизованих сигарет), регулювання виробництва та продажу електронних сигарет і курильних сумішей, та інші нецінові заходи зменшення попиту на тютюнові вироби. Ці норми повністю відповідають Рамковій конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну та Директиві 2014/40/ЄС.

Нагадаємо, що законопроект №2820 отримав схвальну оцінку в листах від МОЗ України, Європейського регіонального бюро ВООЗ, Світового банку, Smoke Free Partnership (коаліція з понад 25 європейських організацій), Європейської мережі з попередження куріння (ENSP), коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну» (об’єднує близько 50 організацій) та ініціативи «Реанімаційний пакет реформ» (РПР) . Проект вищезазначеного закону був поданий 13 травня 2015 року народними депутатами Богомолець О., Гопко Г., Мусієм О., Унгуряном П., Корчинською О., та Луценком І. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-