Активісти порадили, що треба виправити у закупівлі ліків

Активісти порадили, що треба виправити у закупівлі ліків

Укрінформ
Громадські активісти висловили сумнів щодо прозорості закупівель ліків, які проводить Міністерство охорони здоров'я (МОЗ) через міжнародні організації.

Про це в понеділок під час засідання "круглого столу" в Укрінформі заявив представник громадської організації "Медичний контроль" Ігор Щедрін.

"Коли ми визначаємо сім різних закупівельників, серед яких ПРООН, ЮНІСЕФ, "Глобальний фонд протидії ВІЛ/СНІДу", а поряд з ними агенція Crown Agents, то ми будемо мати не один, чи двоє, а пять-сім правил того, як українське суспільство має контролювати ці процеси закупівель. ...Український народ не має довіряти жодним процедурам без громадського контролю. Це міжнародні принципи транспарентності", - сказав Щедрін.

Крім того, на думку Щедріна, інформація щодо якості та безпечності ліків не була в достатній мірі представлена громадськості. За його словами, ці питання треба вирішувати на законодавчому рівні.

За словами учасників "круглого столу", потрібно чітко оголошувати і терміни поставок необхідних препаратів.

"Гроші надійшли в міністерство, пізніше в міжнародні організації, але препаратів досі немає", - сказав голова правління Всеукраїнського товариства гемофілії Олександр Шміло, коментуючи ситуацію з ліками для хворих на гемофілію.

Зокрема, учасники "круглого столу" запропонували відкрити інформацію щодо наданих до участі в тендерах пропозицій з чіткими термінами поставок. А також врахувати вимоги щодо якості та терапевтичної еквівалентності ліків, які закуповують для України міжнародні організації. На думку громадських активістів, це дозволить запобігти закупівлі неефективних або небезпечних препаратів. При цьому вони вважають, що ефективність самого процесу закупівель можуть забезпечити різні форми його організації, зокрема переговорний процес, регіональні закупівлі, компенсація вартості ліків та інше.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-