У Годину Землі в Києві та по Україні вимкнуть освітлення десятків знакових споруд

У Годину Землі в Києві та по Україні вимкнуть освітлення десятків знакових споруд

Укрінформ
У Годину Землі, яка пройде по всьому світу 19 березня з 20:30 по 21:30, в Києві вимкнуть освітлення Монумента Незалежності, Софії Київської та Лаврської дзвіниці.

Про це розповіла на прес-конференції в Укрінформі, координатор Всесвітнього фонду природи WWF Олена Тарасова, повідомляє корреспондент агентства.

«Попередньо обіцяють вимкнути освітлення в Києві 10 об'єктів. Серед них Софія Київська, Лаврська дзвіниця, Монумент Незалежності, «Батьківщина-мати», - сказала Тарасова.

За її словами, проведення Години Землі має на меті нагадати людям про обмеженість природних ресурсів.

«Кампанія символічна - ми вимикаємо світло для того, щоб сказати, що нам небайдуже, що ми хочемо допомогти нашій планеті. Ми всі використовуємо багато ресурсів, і зараз живемо в борг у наступних поколінь. Наше завдання  - зробити так, що б наші ресурси зберегти для наших нащадків», - зазначила Тарасова.

Освітлення знакових об'єктів та пам'яток культури вимкнуть не тільки в Україні. Минулого року 19 березня, за словами Тарасової, по всьому світу було вимкнено близько 7 тисяч споруд.

Зокрема, у Франції, яка доєдналася до Години Землі, як і Україна, у 2009 році, тоді було відключено освітлення понад 200 великих монументів, пам'яток історії, повідомив на прес-конференції аташе з наукового та університетського співробітництва посольства Франції в Україні Сільван Ріголє. Цього року, за його словами, планується у Годину Землі вимкнути освітлення символу Парижу - Ейфелевої вежі.

Він зазначив, що зараз для збереження природи важливо об'єднати зусилля як на рівні звичайних громадян, так і на рівні держав.

«Всі дії звичайних громадян мають поєднуватися з діями держав задля лімітування використання енергії, збереження природи та зменшення наслідків кліматичних змін. В цьому напрямку необхідно розмірковувати над різними питаннями щодо економії та переобладнання  домівок, модернізації промислової частини країни щодо збереження енергії», - сказав Ріголє.

Як зазначила на прес-конференції в. о. міністра екології та природних ресурсів Ганна Вронська, проведення в цьому році Години Землі набуває особливої ваги з огляду на те, що в грудні минулого року відбувся великий Паризькій саміт з питань боротьби зі змінами клімату, де була прийнята нова Кліматична угода, яку узгодили 196 країн світу.

«Це свідчить, що більшість країн готові дбати не тільки про економічний розвиток, але й про збереження довкілля. Якщо ми вимикаємо світло, ми показуємо, що хочемо вберегти не тільки нашу природу, а готові переходити на нові стандарти енергоефективності, енергозбереження, використання замість викопного палива, інших ресурсів, які нададуть змогу залишити довкілля  нашим нащадкам», - сказала Вронська.

Також Фонд дикої природи в Україні проводить до Години Землі  інтернет-флешмоб.

«Цього року ми вирішили не просто вимикати світло, а й зробити інтернет-флешмоб «Естафета добрих справ». Крім цього, ми плануємо 19 березня провести онлайн-концерт перед самим вимкненням світла, в якому візьме участь співак ЯрмаК», - сказала Тарасова.

За її словами, до акції може долучитися кожний - потрібно зняти невеличке відео на тему про свою добру еко-справу та викласти в соціальних мережах з хеш-тегом # estfeta_dobra, а концерт можна подивитися 19 березня, перед самим вимкненням світла о 19 годині, за посиланням www.goo.gl/nyUfSI.

Година Землі була започаткована у 2007 році в Австралії. Тоді до акції долучилося більш 2 млн осіб. У 20:30 19 березня люди у 182 країнах світу вимикають на годину світло задля збереження  ресурсів Землі для наступних поколінь. Загалом в минулому році було вимкнено освітлення біля 7 тисяч об'єктів, пам'яток культури по всьому світі.

Україна долучилася до цієї кампанії у 2009 році, у 2015 році в акції прийняли участь 55 міст. Цього року про участь в акції вже заявили більше 30 міст нашої країни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-