У Харкові представили магніти для витягання осколків з тіл поранених

У Харкові представили магніти для витягання осколків з тіл поранених

Фото
Укрінформ
Комплект магнітних інструментів розробки харківських учених для витягання осколків снарядів з тіл поранених представили у Військово-медичному клінічному центрі Північного регіону, більш відомому як військовий госпіталь на вулиці Культури у центрі Харкова.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Устаткування виготовлене з титану. Магніт має дві насадки різного діаметру, а також гнучкий інструмент, що дозволяє витягувати осколок з будь-якої рани.

"За допомогою цієї розробки ми можемо швидко знаходити осколки в тілі поранених, а також максимально безболісно й ефективно видаляти їх навіть в польових умовах", - зазначив на презентації начальник госпіталя полковник медслужби Віктор Поліщук.

За його словами, над новинкою з початку АТО працювали вчені Українського фізико-технічного інституту (Харків) і військові медики.

"Магніти призначені для мобільних госпіталів, які зараз знаходяться в зоні АТО. За допомогою магнітів успішно витягували осколки з ран більш як 600 бійців", - додав начальник хірургічного відділення госпіталю Володимир Бородай.

За його словами, інструмент простий у використанні: "Знаходимо осколок розміром від кількох міліметрів до 3 сантиметрів, визначаємо місце найменшого прилягання, робимо невеликий розріз, вводимо магніт - і витягуємо з рани чужорідне тіло. Один-два шви - і операція закінчена. Осколки побільше можна дістати і без магніту".

Прямо на презентації розробники безкоштовно передали у госпіталь 10 комплектів магнітних інструментів: два з них залишаться тут, а вісім відправлять у зону АТО.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-