Представники ООН переконалися, що на окупованому Донбасі багато іноземних найманців

Представники ООН переконалися, що на окупованому Донбасі багато іноземних найманців

Укрінформ
На окупованих територіях Донецької та Луганської областей присутня велика кількість іноземних громадян, які з різних причин та мотивів роздмухують збройний конфлікт.

Як повідомила на брифінгу в Києві член робочої групи ООН з питання про використання найманців, експерт у галузі прав людини Патрісія Аріас, такі висновки були зроблені представниками організації за результатами візиту до України.

«Мотивація участі у збройному конфлікті в Україні різноманітна. Робоча група отримала інформацію, що багато найманців - з ідеологічних та політичних міркувань, але інші воюють за фінансову винагороду. Деякі іноземці мають судимості. Також є інформація, що засудженим пропонували вибір: або ув'язнення, або участь у конфлікті», - сказала Аріас.

За її словами, представники ООН також дізналися, що значна кількість іноземців була завербована для участі в збройних формуваннях через соціальні мережі та інші інтернет-ресурси, де поширюється інформація про конфлікт в Україні та контактні дані для запису.

Таких висновків, зазначила член Робочої групи ООН, вдалося дійти навіть без можливості побачити всебічну картину про діяльність бойовиків у різних збройних формуваннях з юридичної точки зору.

«Однак робоча група з одержаної інформації зробила висновки, що є декілька типів іноземців, що беруть участь у конфлікті: від волонтерів, до чоловіків та жінок, які одержують платню, від незалежних бойовиків до професійних військових», - сказала вона.

Водночас, за словами Аріас, члени робочої групи констатують, що українська сторона не вживає достатніх заходів для того, щоб ці найманці понесли реальну відповідальність за свої незаконні дії на окупованих територіях. «Ми виявили, що розслідування конкретних злочинів найманства в Україні не було. Деякі бойовики були звинувачені опосередковано у порушенні територіальної цілісності України, незаконному перетині її кордону, участі в діяльності терористичних груп та організацій, у незаконно організованих збройних формуваннях», - додала вона.

Крім того, представники ООН вражені злочинами, пов'язаними з порушенням прав людини на Донбасі. «Робоча група закликає Уряд України та збройні угруповання дотриматися зобов'язань міжнародного права щодо захисту економічних, політичних, соціальних та культурних прав людини», - додала експерт.

«Робоча група рекомендує Уряду України скласти план дій та стратегію щодо виявлення участі іноземних найманців у конфлікті в межах Мінських протоколів», - сказала Аріас.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-