Голова ВСУ розповів, як

Голова ВСУ розповів, як "лікувати" суди від корупції

Укрінформ
Суддів до корупції спонукає недосконале законодавство, яке сприяє недобросовісним представникам професії маніпулювати законом. 

Суддів до корупції спонукає недосконале законодавство, яке сприяє недобросовісним представникам професії маніпулювати законом.

Таку думку висловив голова Верховного суду Ярослав Романюк у четвер під час виступу на IV Міжнародному судово-правовому форумі «Судова реформа: стан та напрями розвитку»

"Я переконаний: поки що ми боремося з наслідками корупції в судовій системі, а не з її причинами. Цей процес можна порівняти з тим, як хворому дають жарознижувальні препарати, щоб «збити» температуру, замість того, щоб з'ясувати, чим саме пацієнт хворіє, та знищити власне хворобу. Причини корупційних проявів у судах лежать у дещо іншій площині, ніж формальне декларування доходів чи доброчесності суддів. Окрім прагнення особистого збагачення, існують інші чинники, які спонукають суддю до корупції, - це недосконале законодавство, яке дає змогу деяким учасникам спорів за сприяння недобросовісних суддів маніпулювати законом", - сказав Романюк.

Він зауважив, що законодавство не передбачає можливості проведення перевірок судових рішень, які сторонами не оскаржені, з метою установлення неправосудності цих рішень. "Немає механізму перегляду таких рішень інакше, ніж за заявою чи скаргою самих учасників справи", - додав голова ВСУ.

Романюк також наголосив, що система притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності малоефективна, оскільки переважна більшість суддів в Україні – це судді місцевих і апеляційних судів, скарги на діяльність яких розглядає єдиний на всю державу орган – Вища кваліфікаційна комісія суддів України.

"Комісія, окрім цих повноважень, має велику кількість інших, не менш важливих, які так само потребують часу, зусиль та уваги. Повноважень не зменшується, а тільки додається, як-от нещодавно – проведення первинного та поточного кваліфікаційного оцінювання суддів. Члени комісії фізично не спроможні впоратися з усіма питаннями однаково швидко. Тому зрозуміло, що на всі випадки дисциплінарних порушень суддів комісія не здатна реагувати оперативно та ефективно одночасно", - зауважив він.

За словами голови ВСУ, "ці умови утверджують недоброчесних суддів у безкарності, а також розхолоджують інших суддів. "Якщо порушення, хоч і дрібне, залишається без належного реагування, воно породжує наступні порушення", - переконаний Романюк.

На його думку, недостатньо спрямовувати боротьбу з корупцією в системі правосуддя лише на виявлення порушника: "Варто дещо змістити акценти. Не так тяжкість покарання, як його невідворотність повинна стати пріоритетом для подолання корупційних проявів".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-