За соборну Україну - більше 70% (дослідження)

За соборну Україну - більше 70% (дослідження)

Укрінформ
Згідно з Національною доповіддю "Політика інтеграції українського суспільства в контексті викликів та загроз подій на Донбасі", ідею соборної України підтримує 71% населення країни.

Про це заявила член Президії НАН України, директор Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В.Птухи НАН України академік Елла Лібанова під час презентації доповіді у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"На більшості території України, за винятком півдня і, можливо, загалом Донбасу, підконтрольних Україні територій, населення вважає, що Луганська і Донецька область повинні мати статус звичайної області, без усіляких додаткових повноважень. Певна частина, і це більшість населення півдня і самого Донбасу, вважають, що повинні мати автономію у складі України", - заявила Лібанова.

Так, згідно з Національною доповіддю, підготовленою сімома інститутами НАН, загалом ідея соборності є панівною в країні - 71% усього населення, зокрема 87% мешканців західних областей, є прихильниками єдиної унітарної України. При цьому 46% населення Донеччини віддають перевагу федеративному устрою.

Між тим, як наголосила директор Інституту демографії та соціальних досліджень, ідея федеративного устрою є "не на часі та є руйнівною". Згідно з доповіддю, реалізація цієї ідеї "майже неминуче спричинила б якщо не прямий розпад Української Держави на окремі "федеральні князівства", то її перетворення на аморфне об'єднання територій з великим обсягом повноважень щодо юридичної і політичної, зокрема зовнішньополітичної, самостійності". У результаті це, безперечно, стало б на заваді укріпленню соборності України, її європейській та особливо євроатлантичній інтеграції, переконанні автори доповіді. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-