Українці на Сході не готові жертвувати свободою - дослідження

Українці на Сході не готові жертвувати свободою - дослідження

Укрінформ
Українці, які проживають в областях на сході України, мають суттєві відмінності у політичних та світоглядних орієнтирах, але при цьому залишаються волелюбними людьми, які не готові жертвувати власною свободою, навіть заради відносного добробуту та стабільності.

Такий висновок зробили учасники презентації дослідження медіа-ситуації у південних та східних регіонах України, яку у вівторок спільно провели в Укрінформі Інститут масової інформації та дослідницька організація GFK-Україна.

"Найбільш нагальною проблемою, яка турбує відносну більшість жителів в кожній області, є брак грошей на базові потреби, від продуктів харчування до оплати комунальних послуг. Другим найбільш нагальним питанням є війна. Люди живуть досить скромно, але водночас, вони не готові пожертвувати своєю свободою задля більшої безпеки й добробуту. І це надає нам підстави для оптимізму", - зазначила представниця GFK-Україна Тетяна Костюченко.

Такий висновок експерт зробила за підсумками дослідження вподобань та політичних преференцій жителів 6 областей України  - Дніпропетровської, Запорізької, Одеської, Харківської та підконтрольних українському уряду Донецької та Луганської областей. Вибірка по кожній області, з урахуванням окремих населених пунктів та сільських районів, перевищує 2000 респондентів.

Дослідники представили цікаву статистику. За даними Інституту масової інформації, у згаданих областях 2/3 місцевих ЗМІ є російськомовними – 71%. Лише 11% ЗМІ є україномовними, ще 18% є двомовними, з перевагою російськомовного контенту.

"Місцеве населення не отримує достатньо новин про суспільно важливі події, які відбуваються в країні. Найгірше поінформованими регіонами виявилися Луганська та Харківська області, де лише 25% і 40% відповідно, від загальної кількості новин є суспільно важливими. Все інше - це "джинса" та кримінал", - розповіла виконавчий директор Інституту масової інформації Оксана Романюк.

Дослідження, яке проводилося компанією GFK у період з 27 листопада по 25 грудня, показало дуже високий рівень "проникнення" телебачення, яке охоплює близько 95% аудиторії. На другому місці - інтернет, потім - радіо, і всюди значно відстають від першої трійки друковані засоби масової інформації.

Цікавим є той факт, що у більшості областей головним критерієм відбору джерела інформації є її актуальність. Ця ситуація помітно різниться у Луганській та Донецькій областях, де найбільш значущім показником є саме фізична доступність ЗМІ та можливість користатися їм на безоплатній основі.

Природно, що людей у цьому регіоні війна на Сході України цікавить найбільше. Водночас, люди констатують нестачу об'єктивних новин та інформації про дії місцевих органів влади. Цей показник відображується на таких чутливих питаннях, як політичні погляди, мовна приналежність та самоідентифікація людей.

Наприклад, відповідаючи на запитання, хто є винним у конфлікті на території Донецької та Луганської областей, мешканці Запорізької та Дніпропетровської областей здебільшого називали винною Російську Федерацію. Натомість у Луганській та Донецькій областях, а також в Одеській області значна частина респондентів "сховалися" за відповіддю "важко сказати".

На переконання дослідників, однією з причин такого явища є саме брак об'єктивного подання новин або різнобічного подання інформації у різних джерелах.

У пріоритетах зовнішньої політики найбільш "проєвропейськими" виявилися Дніпропетровська та Запорізька області, де третина опитаних обрали головним вектором рух до Європи. При цьому у всіх східних областях переважна більшість людей обрали відносний баланс або нейтралітет між Сходом та Заходом. Цікаво, що і у цьому випадку у Луганській та Донецькій областях більшою є кількість людей, які обрали відповідь "не знаю" або взагалі відмовилися відповідати.

Ще одне чутливе питання - повернення Донбасу й Криму Україні. Найбільша кількість тих, хто не готові йти на жодні компроміси у цьому питанні та виступають за безумовне повернення, проживають у Запорізькій та Дніпропетровській областях - там так вважають більше половини опитаних. Натомість, більше половини опитаних у Донецькій та Луганській областях відповіли на це питання формулюванням "важко сказати".

Водночас, дослідження показало, що більшість опитаних всіх областей, відповідаючи на запитання про подальшу долю непідконтрольних районів Донецької та Луганської областей, надають перевагу збереженню їх у складі України - від відновлення попереднього статус-кво до надання різних ступенів автономії у складі України.  Відповіді, що ці райони мають стати частиною Російської Федерації, отримали найменший показник підтримки у кожній області.

"Щодо відчуття національної та мовної ідентичності, то у Дніпропетровській і Запорізькій областях переважна більшість  - 90-91%, відповіли, що вважають себе українцями. Тих, хто вважають себе росіянами, найбільше в Донецькій  (32%) та Луганській (25%) областях. При тому, що людей, які вважають себе росіянами загалом по Україні – 6%", - зауважили в GFK.

Олена Голуб, ще один експерт Інституту масової інформації, яка презентувала дослідження медіа-контенту у згаданих областях, привернула увагу до парадоксальної ситуації.

Всі східні області знаходяться близько до зони АТО, тож для людей вкрай важливо все, що може вплинути на їхню фізичну безпеку. Проте, в місцевих медіа матеріалів із зони АТО вкрай мало - від 4% в Краматорську до 13% у Харкові.

"Це пояснюється важким доступом журналістів до місця подій, а також нездатністю місцевих ЗМІ забезпечити їх фізичним захистом - каскою, бронежилетом, а також страхуванням життя", - зауважила вона.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-