У Любліні може з’явитися пам’ятник пароху

У Любліні може з’явитися пам’ятник пароху "Майданека"

Ексклюзив
Укрінформ
У місті Люблін на південному сході Польщі може з’явитися пам’ятник греко-католицькому священику, блаженному Омеляну Ковчу. Проект резолюції у цій справі перебуває на етапі розгляду групи з питань будівництва пам’ятників на території міста.

Про це кореспондентові Укрінформу в РП повідомила речниця мера Любліна Беата Кшижановська.

“Проект (резолюції – ред.) має пройти відповідні формальні процедури. Він був направлений на розгляд групи з питань будівництва пам’ятників на території міста Люблін, до якого входять спеціалісти з питань архітектури, просторового розміщення, реставратори тощо. Завданням цієї групи є визначення доцільності будівництва пам’ятника, місця його розміщення, форми, написів, геральдики і прийняття рішення про організацію конкурсу”,-  повідомила Кшижановська.

Вона зазначила, якщо буде прийнято позитивне рішення, то резолюція у справі будівництва пам’ятника Омеляну Ковчу буде включена в порядок денний на одній з найближчих сесій ради міста.

Речниця мера Любліна нагадала, що цю справу мер міста Кшиштоф Жук і голова Ради міста Пьотр Ковальчик спільно обговорили минулого тижня з  главою УГКЦ Святославом Шевчуком.

Запит, а також проект резолюції у справі будівництва пам’ятника до ради міста направила група місцевих депутатів. З ініціативою у справі будівництва пам’ятника виступила Фундація духовної культури пограниччя з Любліна.

Омелян Ковч був греко-католицьким священиком.  В роки Другої світової війни під час німецької окупації Західної України, намагаючись врятувати євреїв від знищення, хрестив їх і видавав їм метрики про хрещення, незважаючи на заборону окупаційної влади. Загалом їм було видано більше 600 свідоцтв про хрещення. У 1943 року отець Ковч був заарештований гестапо за надання допомоги євреям і ув’язнений у концтаборі “Майданек”, де таємно продовжував свою священничу діяльність. У березні 1944 року він був спалений у крематорії концтабору.

У червні 2001 року під час пастирського візиту в Україну Папи Римського Івана Павла ІІ о. Омеляна Ковча було проголошено блаженним Католицької Церкви. У квітні 2009 року блаженний Омелян Ковч був проголошений покровителем священиків Української греко-католицької Церкви.

Фото: castles.com.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-