Як розпізнати корупцію при закупівлях: активісти запускають проект

Як розпізнати корупцію при закупівлях: активісти запускають проект

Укрінформ
Група громадських активістів презентувала нову віртуальну платформу «Протидія застосуванню корупційних схем в Київській області».

Тематична прес-конференція відбулася у четвер в Укрінформі.

«У рамках проекту, який реалізується за підтримки Посольства США в Україні,  передбачено створення нової веб-платформи, яка буде допомагати громадськості, журналістам та представникам бізнесу протидіяти корупційним схемам в Київській області, коли відбуваються тендерні закупівлі», - сказав один із учасників проекту Віталій Дроботун, голова правління правозахисної організації «Права людини».

За його словами, в рамках проекту передбачено проведення тренінгів для громадських активістів, журналістів та небайдужих людей з тим, щоб навчити їх протидіяти корупції у сфері державних закупівель та розпізнавати ознаки корупційних зловживань при проведенні тендерів. На ресурсах платформи будуть розміщені типові зразки документів, скарг, заяв, якими може скористатися будь-який громадянин, якщо вважає, що його права порушено, щоб потім звертатися до державних або судових органів.

Керівник проекту Олексій Буданов навів статистичні дані, за якими на корупційні схеми у сфері державних закупівель може припадати до 20%, що еквівалентно 50 млрд грн.

«Цей проект спрямований на упередження корупції у сферах державних закупівель, а не боротьбу із її наслідками», - підкреслив він. 

У свою чергу керівник відділу боротьби з корупцією Центру політичних студій та аналітики Гліб Канєвський зауважив, що ринок державних закупівель в Україні стоїть на порозі «великої революції», адже вже з квітня всі центральні органи влади перейдуть на електронні аукціони, а з серпня «підтягнуться» й усі інші органи влади та місцевого самоврядування. Це надає зусиллям у боротьбі з махінаціями у цій сфер особливої важливості.

«Негативною тенденцією є те, що корупція із центрального рівня плавно перетікає в регіони. Це обумовлено двома факторами. Перший - це фактор децентралізації, коли місцеві бюджети отримують більше коштів. Другій фактор - це те, що і активісти, і ЗМІ останні два роки активно досліджують публічні закупівлі на національному рівні. Поряд з цим, «терра інкогніта» залишаються торги тих же регіональних, районних управлінь освіти, ЖКХ, охорони здоров'я, які на рік витрачають десятки мільйонів гривень, але фактично в регіонах їх ніхто не контролює», - наголосив він.

Активісти зауважили, що антикорупційний проект у Київській області є лише пілотним. Якщо платформа доведе свою ефективність, цей досвід буде поширено й на інші регіони України. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-