Понад 280 тисяч українців сказали корупції «Ні!» - соцпроект

Понад 280 тисяч українців сказали корупції «Ні!» - соцпроект

Укрінформ
Понад 281 тисяча громадян-відвідувачів сторінки всеукраїнського соціального проекту "...і я не мовчатиму!" заявили, що готові жити без корупції, і 88 тисяч осіб не готові відмовитися від хабарів.

«Сьогодні проект добігає кінця. Він довів, що шанси на успішну боротьбу із корупцією в Україні є. За три місяці нашу сторінку відвідали понад 370 тис. гостей. На просте запитання  «Чи готовий ти жити без корупції?» більш ніж 281 тис. читачів, а це 76% від загальної кількості учасників опитування, відповіли позитивно. Не готовими відмовитися від хабарів виявилися 88 тис. учасників цього голосування, тобто 24%», - зазначають ініціатори опитування - Українське національне інформаційне агентство "Укрінформ" та представництво глобальної антикорупційної неурядової організації Transparency International Україна.

За період дії соцпроекту понад дві тисячі громадян поділилися своїми історіями про те, як можна прожити без корупції.

Читачі власними життєвими прикладами доводили, що жити, не даючи хабарі, реально. Можна без «дякую» в грошовому еквіваленті за пришвидшення отримати закордонний паспорт, права на водіння авто, можна отримати допомогу лікарів, вчителів, можна обійтися без хабарів у дитячому садочку, і ставлення до дитини від цього гіршим не буде.

«Всі проходили через здачу вступних іспитів до університету. Жаль, батьки не сильно могли оплачувати моє навчання. Так от, моя вступна кампанія складалася з 3 етапів. 2 з них я склав на відмінно, бо явно не дурний, а ось перед третім іспитом мені заявили що бюджетником я не стану. Грошей нема. Звісно, перше, що сталося, це я засмутився, але пізніше, зрозумів, що проходжу по балах на бюджет до кращого ВУЗа країни. Дійсно, навіщо платити більше! Як результат, у цьому році я закінчив 5 курс з відзнакою», - написав відвідувач сторінки проекту.

Інший наш співвітчизник зазначив: «Кожного разу я кажу "Ні" корупції, коли йду до будь-якої установи без хабара! До лікаря - без хабара! На працевлаштування - без хабара! На іспити - без хабара! Кожний з нас міг би протистояти корупції на своєму робочому місті. Було б бажання!».

Ще одна українка поділилася з нами історією народження сина. «Кажуть, що народити дитину в хорошому пологовому будинку Києва неможливо без хабарів... Це неправда. Я народила, заплативши в касу 86 грнише на використані медикаменти. І ставлення було чудовим. Палата без євроремонту, але чиста і тепла», - зазначила вона.

Звісно, у сфері боротьби із корупцією роботи ще дуже багато. Про це нам розповідали читачі: «Працюю в навчальному морському закладі Україні. Корупція величезна. На ремонт судна щорічно виділяються мільйони гривень. Тупо відмиваються кошти штучними фірмами та підрядниками, але нічого не ремонтується».

Інший відвідувач сторінки проекту вважає, що боротися із хабарами дуже важко, оскільки такий метод вирішення тих чи інших питань підтримується багатьма українцями на побутовому рівні. «Більшість борців із корупцією - це ті, хто мріє опинитися на місці тих самих великих корупціонерів», - переконаний він.

Нагадаємо, всеукраїнський соціальний проект, що отримав назву «...і я не мовчатиму!», стартував 9 грудня 2015 року на сайті www.ukrinform.ua.

Укрінформ і TІ Україна закликали всіх небайдужих людей анонімно ділитися своїм досвідом щодо того, як вони живуть без корупції. Саме на основі підрахунку голосів і було зроблено сьогоднішні висновки про рівень корупції в Україні та готовність наших громадян відмовитися від хабарів.

Всеукраїнський соцпроект «...і я не мовчатиму!» був логічним продовженням інформаційно-правозахисної кампанії щодо захисту викривачів корупції «Вони б не мовчали». Вона протягом липня-серпня минулого року пройшла в 19 регіонах України. На 180 білбордах та 400 сітілайтах було розміщено зображення українських грошей з портретами Тараса Шевченка, Лесі Українки та Григорія Сковороди. Роти видатних українців символічно були закриті гумками для грошей, тому що вони змушені бути учасниками корупційних процесів.

Водночас цей соцпроект не єдиний у рамках співпраці Укрінформу та Transparency International Україна. 9 грудня, у Міжнародний день боротьби з корупцією, було розпочато випуск інформаційно-аналітичного Антикорупційного вісника. Він і надалі інформуватиме читачів про важливі події, заяви перших осіб та громадських організацій щодо подій, пов'язаних з антикорупційними реформами. Автори проекту продовжать висвітлювати корупційні проблеми, затримання хабарників, судові процеси над корупціонерами, а також інформуватимуть про міжнародний досвід боротьби з корупцією.

В Антикорупційному віснику, як і раніше, будуть цікаві інтерв'ю та аналітичні матеріали, а також матеріалами про позитивний досвід боротьби з корупцією в Україні та шанси на майбутнє в цій сфері.

Вісник виходить двічі на місяць (у середу).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-