Як українці ставляться до Сталіна – опитування

Як українці ставляться до Сталіна – опитування

Укрінформ
Чверть українців (23%) вважають Сталіна великим вождем, при цьому на сході України людей з такою думкою аж 41%.

Про це свідчать дані опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС).

"Близько чверті дорослого населення країни вважають, що Сталін був великим вождем, 44% так не вважають. Серед українців в цілому переважає байдуже ставлення (26%) до Сталіна, у той же час 17% ставляться до нього з відразою, ненавистю, дещо менше (по 13%) – з повагою та з ворожістю, роздратуванням. "Мудрим керівником" вважають Сталіна 28% населення, однак 70% згодні з тим, що "Сталiн - жорстокий, нелюдський тиран, винний у знищенні мільйонів безневинних людей". Майже три чверті населення зазначили, що НЕ хотіли б жити та працювати при такому керівнику країни, як Сталiн", - йдеться у повідомленні.

При цьому, підкреслюють соціологи, серед шанувальників Сталіна значно більше респондентів з неповною середньою освітою і низьким рівнем достатку, а також людей старшого віку. Серед людей, старших 70 років, Сталіна поважають близько чверті опитаних. Натомість половина респондентів з вищою освітою не згодні з визначенням Сталіна як великого вождя.

"Емоційний спектр у ставленні до Сталіна тяжіє до негативного полюсу – більше третини респондентів визначили своє ставлення до нього як "страх", чи "ворожість, роздратування", або "відраза, ненависть", - свідчать дані опитування.

Половина населення (53,5%) зазначили, що точно не хотіли б працювати при такому керівнику країни, як Сталін. Таке ставлення більш характерне для Західного і Центрального регіонів, а також людей до 49 років.

70% українців погодилися з твердженням, що Сталін був "жорстоким, нелюдяним тираном", проте серед найбільш забезпечених респондентів таких людей виявилося 53%.

КМІС проводив власне опитування 5-16 лютого 2016 року.

Нагадаємо, 5 березня 1953 року помер кривавий радянський диктатор Йосип Сталін.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-