Багатодітні сім'ї потребують соціального захисту - Урядовий контактний центр

Багатодітні сім'ї потребують соціального захисту - Урядовий контактний центр

Укрінформ
Упровадження економічних заходів підтримки багатодітності є одним з першочергових завдань держави.

Зниження рівня доходів значної частини населення, невпевненість у майбутньому, зростання соціальних загроз, погіршення стану навколишнього середовища, недоступність якісного медичного обслуговування, втрата традицій багатодітності - всі ці фактори обумовлюють кризу інституту сім'ї у нашому суспільстві. Упровадження економічних заходів підтримки багатодітності є одним з першочергових завдань держави. Не менш важливим є зміна негативного іміджу багатодітної сім'ї, відмова від сприйняття у суспільстві багатодітності як "негараздів" та "малозабезпеченості". Існує потреба в поширенні у громадській свідомості розуміння важливості й цінності багатодітної сім'ї.

Так, серед найважливіших законів, що становлять правову основу соціального захисту багатодітної родини, слід відзначити такі закони України: "Про державну допомогу сім'ям з дітьми", "Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям", "Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії", "Про охорону дитинства".

Відповідно до Закону України "Про охорону дитинства" багатодітна сім'я - сім'я, в якій подружжя (чоловік та жінка) перебуває у зареєстрованому шлюбі, разом проживає та виховує трьох і більше дітей, у тому числі кожного з подружжя, або один батько (одна мати), який (яка) проживає разом з трьома і більше дітьми та самостійно їх виховує. До складу багатодітної сім'ї включаються також діти, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах, - до закінчення навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років.

Чинним законом встановлені такі пільги для багатодітних сімей (ч. 3 ст. 13):

- 50-відсоткова знижка плати за користування житлом (квартирна плата) в межах норм, передбачених чинним законодавством (21 кв. метр загальної площі житла на кожного члена сім'ї, який постійно проживає в жилому приміщенні (будинку), та додатково 10,5 кв. метра на сім'ю);

- 50-відсоткова знижка плати за користування комунальними послугами (газопостачання, електропостачання та інші послуги) та вартості скрапленого балонного газу для побутових потреб у межах норм, визначених законодавством.

Площа житла, на яку надається знижка при розрахунках плати за опалення, становить 21 кв. метр опалюваної площі на кожного члена сім'ї, який постійно проживає в жилому приміщенні (будинку), та додатково 10,5 кв. метра на сім'ю;

- 50-відсоткова знижка вартості палива, у тому числі рідкого, в межах норм, визначених законодавством, у разі якщо відповідні будинки не мають центрального опалення;

- позачергове встановлення квартирних телефонів. Абонентна плата за користування квартирним телефоном встановлюється у розмірі 50 відсотків від затверджених тарифів.

Варто знати, що пільги щодо плати за користування житлом (квартирної плати), комунальними послугами та вартості палива, надаються багатодітним сім'ям незалежно від виду житла та форми власності на нього. Крім того, діти з багатодітних сімей мають право на безоплатне одержання ліків за рецептами лікарів; щорічне медичне обстеження і диспансеризацію в державних та комунальних закладах охорони здоров'я із залученням необхідних спеціалістів, а також компенсацію витрат на зубопротезування тощо.

Отже законодавчих актів щодо посилення соціального захисту багатодітних сімей, поліпшення їх державної підтримки, створення більш сприятливих умов для виховання дітей у таких сім'ях є достатньо. Втім як реально виконуються закони, свідчать, зокрема, звернення громадян на урядову "гарячу лінію".

Як повідомили Укрінформу в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру (Центр), загалом упродовж 2015 року та з початку 2016 року на урядову "гарячу лінію" надійшло майже 12 тисяч звернень щодо соціального захисту багатодітних родин з різних областей України.

Переважно заявники зверталися з питань отримання різних видів соціальної допомоги. Також надходили звернення щодо отримання пільг як багатодітній родині, зокрема для оплати за житлово-комунальні послуги, проїзду у громадському транспорті, забезпечення медичними препаратами тощо. У зв'язку зі складним матеріальним становищем багатодітні родини потребували матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових проблем та лікування.

Так, жителька Хустського району Закарпатської області - мати трьох неповнолітніх дітей: 2006, 2009 та 2013 років народження звернулася з питання скасування пільг на оплату комунальних послуг з липня 2015 року. Жінка просила надати роз'яснення чи має вона право на їх відновлення. Хустська районна державна адміністрація, за результатами розгляду звернення, надала таку інформацію. У зв'язку з набуттям чинності Закону України від 28 грудня 2014 року №76-VІІІ "Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України", з 1 липня 2015 року пільги надаються за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім'ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу (у 2015 році - 1710 грн). Отже, на підставі наданих до управління соціального захисту населення райдержадміністрації декларації та довідок про доходи свої та членів сім'ї було визначено право заявниці на отримання пільг протягом шести місяців.

Заявниця з Лубенського району Полтавської області просила надати роз'яснення стосовно причин зменшення розміру допомоги як малозабезпеченій родині. Жінка повідомила, що допомогу отримує від УПСЗН Лубенської райдержадміністрації у розмірі 4047 грн щомісяця, але у лютому 2016 року отримала повідомлення про нарахування 2761,13 гривень. Заявниця опікується трьома дітьми, тож соціальні виплати є єдиним джерелом її доходу. В Лубенській районній державній адміністрації пояснили, що зменшення розміру допомоги не було. В результаті заявниці надіслано повідомлення про призначення допомоги та запевнено, що кошти будуть перераховані на її рахунок.

Житель с. Заріччя Іршавського району Закарпатської області зателефонував на урядову "гарячу лінію" від імені дружини. Чоловік повідомив, що родина виховує п'ятеро дітей, жінка ще у вересні 2015 року подала документи до УПСЗН Іршавської РДА на надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг як багатодітна родина, але станом на січень 2016 року питання залишалося невирішеним. Крім того, жодної інформації щодо надання пільг як багатодітній родині на оплату житлово-комунальних послуг дружині заявника не надано. Тож заявник просив сприяння у вирішенні питання. У Іршавській райдержадміністрації повідомили, що станом на кінець 2015 року дружині заявника нараховано пільги з дати звернення, а саме з 1 вересня 2015 року та надано в електронному вигляді для перерахунку пільг до Свалявського відділу реалізації природного газу ТОВ "Закарпатгаз Збут". А також 26 січня 2016 року знову надано в електронному вигляді для перерахунку пільг до Свалявського відділу реалізації природного газу ТОВ "Закарпатгаз Збут" та РЕМ. Фахівці Центру під час зворотного зв'язку з'ясували, що питання нарешті вирішено позитивно.

У період з 26 лютого по 3 березня 2016 року на урядову "гарячу лінію" надійшло 57 тисяч 604 дзвінка, а також 729 громадян звернулися через Інтернет.

Урядова "гаряча лінія" працює цілодобово за номером: 0-800-507-309 (безкоштовно зі стаціонарного телефону).

Для постраждалих під час Революції Гідності діє спеціалізована "гаряча лінія" за окремим номером: 0-800-505-607.

Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової "гарячої лінії": +38(044)284-19-15.

Киянам надається прямий міський телефон "гарячої лінії" за номером: 284-19-15.

Оформити звернення можна також через веб-сайт Центру.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-