У СБУ запевняють, що непричетні до припинення виплат переселенцям

У СБУ запевняють, що непричетні до припинення виплат переселенцям

Укрінформ
У Службі безпеки України не створювали списків переселенців, яким нині призупинили соціальні виплати за посвідками внутрішньо переміщених осіб (ВПО).

Про це заявив журналістам керівник апарату СБУ Олександр Ткачук після брифінгу у понеділок, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми не передавали Міністерству соціальної політики "чорні списки" з позначками "закрийте", "забороніть" та інше", - сказав Ткачук.

Водночас він наголосив, що були викриті шахрайські схеми, за якими соціальні виплати нараховувалися протизаконно, проте списки в СБУ не створювали.

"СБУ виявила низку протиправних механізмів, якими задавалася шкода державному бюджету у розмірі, за попередніми оцінками, кількох мільярдів гривень. У рамках своєї компетенції служба інформує інші державні органи для вжиття заходів, але ми не можемо вимагати від цих органів заходів ", - зазначив керівник апарату СБУ.

Він також пояснив один з механізмів за яким відбувалися шахрайські схеми нарахування виплат фіктивним ВПО.

"Один з механізмів, який ми виявили - це передаються просто пачки паспортів з тієї території без присутності людини фактично. Відповідні органи реєструють людину як переселенця. Людина на короткий час виїжджає, підтверджує, що вона переселенець, та повертається на окуповану територію і вже на українську територію не повертається протягом півроку і більше", - пояснив керівник апарату СБУ.

Як повідомляв Укрінформ, уряд зупинив нарахування 150 тис. соціальних виплат осіб, які отримували грошову допомогу за документами переселенців. За інформацією ЗМІ СБУ укладала "чорні" списки переселенців, для яких була небажаною грошова допомога.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-