Українці у Парижі пройшли ходою проти російської агресії

Українці у Парижі пройшли ходою проти російської агресії

Фото
Укрінформ
У Парижі відбулася хода на знак протесту проти російської агресії в Україні та з нагоди другої річниці анексії Криму Російською Федерацією.

До акції, яка у неділю одночасно пройшла у багатьох європейських містах, в Парижі приєдналося кількасот представників української, литовської та естонської громад Франції та Польщі, мешканці французької столиці та регіонів, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Франції.

"Ми повинні нагадати парижанам, французам та іноземним туристам про брутальний акт агресії проти України та неприйнятну анексію Криму з боку Росії, а також привернути увагу світової спільноти до злочинів російської влади на території нашої країни", - закликав у гучномовець перед ходою оперний співак з Парижа, вихованець Львівської консерваторії та представник волонтерської організації "Fraternitе Ukrainienne/Українське братство" Василь Сліпак.

За його словами, сьогоднішню акцію також підтримали українці Італії, Греції, Іспанії, Португалії, а також багатьох французьких міст.

Учасники акції зібралися о 14:00 за Києвом біля церкви Святого Володимира ну бульварі Сен-Жермен у центрі Парижа і пройшли однією з головних вулиць столиці до площі Сен-Мішель, що розташована навпроти Собору Паризької Богоматері. Активісти тримали у руках понад 30 державних прапорів України, а також Естонії, Литви, Франції, Росії, плакати з надписами "Ні війні!", "Путін стоп!", "Росія агресор", "Свободу Надії Савченко", "Крим це Україна" та інші.

Активісти співали гімн України, а також вигукували гасла проти агресії Росії, звинувачення на адресу Путіна та Кремля. На площі Сен-Мішель учасники ходи провели мітинг, під час якого закликали Путіна вивести війська з України, а також нагадали присутнім тут французам та туристам, що Україна другий рок поспіль потерпає від підступної агресії з боку РФ.

Голова Асоціації українських студентів Франції Володимир Когутяк повідомив Укрінформу, що активісти його організації постійно брали, беруть і братимуть у подібних заходах. "Ми й надалі чинитимемо тиск на європейських політичних лідерів, які повинні вимагати від Володимира Путіна виведення російських військ з території України", - зазначив він, додавши, що подібні акції сьогодні також відбуваються у Страсбурзі, Бордо, Лілі та Ліоні.

У мітингу взяли також участь представники численних французько-українських асоціацій, Варшавського Євромайдану, паризької правозахисної асоціації "Russie-Libertеs", багато журналістів та дипломатів. Хода та мітинг у Парижі завершився виконанням гімну України.

Раніше повідомлялося, що Європою пройшли протести проти російської агресії в Україні. Зокрема, національні ходи-протести проти російської агресії в Україні відбулися в Італії, Франції, Греції, Іспанії та Португалії. Одним з організаторів акції виступив Світовий конгрес українців. Члени української громади цих країн та небайдужі громадяни пройшли центральними вулицям своїх столиць, аби привернути увагу до злочинів Росії. Колону у Римі очолило зображення української ікони "Милосердя Двері", якою Папа Франциск відкрив у Ватикані Святий Рік Милосердя.

Ходи приурочені до початку російської операції із анексії Криму у 2014 році, коли неідентифіковані озброєні люди, так звані "зелені чоловічки", захопили та заблокували Парламент і Кабінет міністрів Автономної Республіки Крим, аеропорти та інші важливі пункти інфраструктури півострова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-