Геращенко анонсувала звільнення ще одного заручника

Геращенко анонсувала звільнення ще одного заручника

Укрінформ
Уповноважений Президента України з мирного врегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко повідомила, що в найближчі дні має бути звільнено четвертого заручника, про що було домовлено під час останньої зустрічі в Мінську.

Відповідну заяву вона зробила у Фейсбуці.

"Важливо - в найближчі дні має бути звільнено четвертого заручника, про що було домовлено під час останньої зустрічі в Мінську. Це питання тримає на особистому контролі Президент України", - написала Геращенко.

Вона повідомила, що операція звільнення проходила за участю спостережної місії ОБСЄ і Міжнародного Комітету Червоного Хреста. Після сьогоднішньої операції звільнення в заручниках залишається 131 українець.

Геращенко зауважила, що за останній тиждень вдалося звільнити 7 українців, які довгі місяці були в полоні. "Це велика робота Президента, мінської гуманітарної групи..., міжвідомчого центру СБУ. Але я переконана, що звільнення відбулися і через наближення зустрічі міністрів закордонних справ "нормандської четвірки" в Парижі, запланованої на 3 березня. Бо ж це буде чи не єдиний позитив, що хоч по якомусь пункту з невиконаних мінських угод є просування", - написала вона.

Уповноважений Президента повідомила, що в тюрмах на окупованій території залишається 4 українських жінок і щонайменше 20 українців з важкими діагнозами. І українська сторона наполягає на їх першочерговому звільненні. "І в цьому напрямку в найближчі дні мають бути позитивні новини", - наголосила вона.

Геращенко повідомила, що звільнені сьогодні "Леонід Мазанько і Віталій Чупринін розповідають, що були затримані бойовиками за підозрою у шпигунстві лише за свою проукраїнську позицію. Утримувалися в полоні з літа 2015 року. Ростислав був мобілізований в 2014, розшукується з липня 14, після полону має психологічні проблеми".

"Але українська сторона не вважає звільнення 7 заручників прогресом. Це - лише розблокування процесу. Прогрес - коли буде звільнено всіх. Тому ми наполягаємо, щоб питання безпеки і гуманітарні (в першу чергу, звільнення заручників), окрім політичного блоку питань, були ключовими на зустрічі в Парижі. Боремося за кожного заручника!", - наголосила Геращенко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-