Громадяни зацікавлені у подовженні дії держпрограми з енергоефективності - Урядовий контактний центр

Громадяни зацікавлені у подовженні дії держпрограми з енергоефективності - Урядовий контактний центр

Укрінформ
Механізм впровадження енергоефективних заходів для населення - фізичних осіб та ОСББ було започатковано урядом у 2015 році на державному рівні. 

Фінансування механізму передбачено в рамках виконання Державної цільової економічної програми енергоефективності і розвитку сфери виробництва енергоносіїв з відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива на 2010-2015 роки. Термін дії Програми спливав 31 грудня 2015 року, проте Уряд знайшов можливість продовжити на 2016 рік програму відшкодування з держбюджету частини суми кредитів, взятих населенням та ОСББ на енергоефективне обладнання та матеріали. Про це йдеться у постанові Кабінету Міністрів України від 11 листопада 2015 року №929.

Коментуючи постанову, голова Державного агентства енергозбереження та енергоефективності Сергій Савчук зауважив: ті домогосподарства, які взяли "теплі" кредити наприкінці 2015 року, обов'язково отримають від держави компенсацію на енергоефективне обладнання та матеріали.

Втім, зростання тарифів на газ та електроенергію спонукає громадян до пошуку способів зекономити та заощадити у сфері житлово-комунального господарства. Тому участь у державній програмі з енергоефективності є привабливою для багатьох українців. Про це свідчать і звернення громадян на урядову "гарячу лінію".

Як повідомили Укрінформу в управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру (Центр), упродовж 2015 року на урядову "гарячу лінію" надійшло понад 600 звернень з питань участі у зазначеній програмі, а з початку 2016 року зареєстровано 65 таких звернень. Серед них є чимало звернень, в яких громадяни повідомляють про проблеми з отриманням кредиту та відшкодуванням частини його суми.

Так, жителька з м. Ніжин Чернігівської області зателефонувала з приводу затримки отримання кредиту на ім'я її батька за державною програмою з утеплення будинку. Жінка повідомила фахівцям Центру, що батько подав документи у вересні 2015 року до відділення АТ "Ощадбанк" у м. Ніжин. Там пообіцяли, що рішення буде прийнято, але пізніше, оскільки документи передано до відділення банку у м. Чернігів. За результатами розгляду звернення питання було вирішено позитивно. Під час зворотного зв'язку заявниця повідомила, що через два дні після звернення на урядову "гарячу лінію" кредит її батькові було надано.

Заявниця з м. Дніпропетровськ просила сприяння у відшкодуванні кредиту на придбання енергозберігаючих вікон. Кредитний договір в Ощадбанку вона уклала у липні 2015 року та надала всі необхідні документи. Проте, минули місяці, а банк не може надати відповідь, коли будуть зараховані кошти на рахунок. У жінки спливає термін виплат, а компенсації немає. У Дніпропетровському обласному управлінні АТ "Ощадбанк" поінформували, що станом на грудень 2015 року компенсація від Державного агентства енергозбереження та енергоефективності перерахована на рахунок заявниці, відкритий у філії - Дніпропетровське обласне управління АТ "Ощадбанк". Під час зворотного зв'язку фахівці Центру переконалися, що заявниця отримала компенсацію.

Мешканець м. Луцьк 22 лютого поточного року звернувся на урядову "гарячу лінію" з проханням роз'яснити, чи діє державна програма відшкодування частини суми кредиту на енергозбереження. По телефону він повідомив фахівцям Центру, що у м. Луцьк з початку нового року і дотепер програма не працює. Також і жителя Харкова хвилювало питання, коли будуть виділені кошти державним банкам на компенсацію фізичним особам та ОСББ частини кредитів, отриманих на утеплення приватних будівель у 2016 році?

Заявник з м. Нікополь просив сприяння у вирішенні питання щодо відшкодування частини суми кредиту, який отримав у відділенні АТ "Ощадбанк" м. Нікополь. Станом на 15 лютого поточного року кошти не перераховані.

Зі свого боку Державне агентство енергозбереження та енергоефективності надає на ці та аналогічні звернення такі роз'яснення. Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів щодо ефективного використання енергетичних ресурсів та енергозбереження, затверджено постановою Кабінету Міністрів від 17.10.2011 р. №1056. Згідно з Порядком, процедура для отримання позичальниками відшкодування частини кредиту від державного бюджету через Держенергоефективності передбачає обов'язок уповноважених установ подавати Держенергоефективності щомісяця до 20 числа наступного періоду два примірники зведеного реєстру позичальників, які мають право на отримання відшкодування.

Відшкодування частини суми кредиту здійснюється у межах коштів, передбачених у державному бюджеті на відповідний рік, та згідно з помісячним планом асигнувань у порядку черговості надходження до Держенергоефективності зведених реєстрів позичальників. При цьому агентством рекомендовано для отримання роз'яснень щодо участі у державній програмі з енергоефективності звертатися до Call-центру при Держенергоефективності за телефонами: (044) 296-71-60, 559-24-95, 292-32-57.

За період з 19 по 25 лютого 2016 року на урядову "гарячу лінію" надійшло 69 тисяч 549 дзвінків, а також 796 громадян звернулися через Інтернет.

Урядова "гаряча лінія" працює цілодобово за номером: 0-800-507-309 (безкоштовно зі стаціонарного телефону). Для постраждалих під час Революції Гідності діє спеціалізована "гаряча лінія" за окремим номером: 0-800-505-607.

Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової "гарячої лінії": +38(044)284-19-15.

Киянам надається прямий міський телефон "гарячої лінії" за номером: 284-19-15.

Оформити звернення можна також через веб-сайт Центру за адресою: www.ukc.gov.ua.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-