Безвізовий режим: якщо Україна прогавить свій шанс, наступного року його може не бути - експерт

Безвізовий режим: якщо Україна прогавить свій шанс, наступного року його може не бути - експерт

Укрінформ
Україні треба зробити все можливе, щоб отримати безвізовий режим у 2016 році, бо в наступному 2017-му такої можливості вже може і не бути.

Про це сказала кореспондентові Укрінформу керівник ГО «Європа без бар'єрів» Ірина Сушко.

«Якщо цього року ми не отримаємо безвізовий режим, наступного 2017 року такої можливості взагалі може і не бути. На фоні зростаючої загалом міграційної кризи в ЄС, на фоні постійних дебатів всередині самого ЄС стосовно того, що відбувається з Шенгенською зоною загалом», - зазначила Сушко.

За її словами, сьогодні потрібно сконцентруватись всім тим, хто приймає рішення по безвізовому режиму, а це не лише парламент, а й Президент.

«Без належного тиску з Банкової, без ефективної роботи уряду, нам не досягнути безвізового режиму. Хоча я особисто вірю, що ми отримаємо безвізовий режим вже цього року», - підкреслила експерт.

Вона зауважила, що Україну віддаляє всього 2 кроки від того, щоб на початку березня Рада ЄС і Європейський парламент підтримали позитивну рекомендацію європейської комісії щодо безвізового режиму для України. Для цього в Україні має запрацювати Національний антикорупційний комітет і треба привести у відповідність до європейських стандартів законопроект стосовно електронного декларування, про який Євросоюз постійно нагадує українській стороні. Інакше, за словами Сушко, «цей критерій нам не зарахують».

Нагадаємо, сьогодні народний депутат Сергій Лещенко написав у Фейсбуці, що Україна має великі проблеми у питанні надання безвізового режиму, оскільки виконала лише три з п'яти зобов’язань для переходу до скасування віз. Тож, щоб скасувати візи влітку 2016 року, потрібно найближчими тижнями поправити закон про декларування, повернувши кримінальну відповідальність за брехню в деклараціях з 2016 року, а також дообрати трьох членів Національного агентства запобігання корупції.

Як зауважив Лещенко, в одному пакеті з Україною по скасуванню віз перебуває Грузія, яка вже багато місяців тому виконала всі вимоги ЄС. Через затримки України українсько-грузинський пакет може буде розірвано, а це загальмує процес скасування віз на багато місяців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-