Amnesty закликає ООН бути активнішою

Amnesty закликає ООН бути активнішою

Укрінформ
Організація Об'єднаних Націй та її регіональні відділення у сфері захисту прав людини та біженців зазнали серйозних проблем через ворожість та зневагу "бунтівних" урядів у 2015 році.

Про це йдеться у звіті організації.

"ООН була створена, щоб позбавити прийдешні покоління нещасть війни та знову утвердити віру в основні права людини, однак зараз, перед новими великими викликами, вона більш вразлива, ніж будь-коли",  - стверджує Генеральний секретар Amnesty International Саліл Шетті.

Він зауважив, що влада багатьох держав навмисно зривала дії ООН щодо запобігання масовим звірствам чи притягнення винних у скоєнні цих дій і відхиляла або ж висміювала її рекомендації щодо поліпшення становища прав людини на національних рівнях.

Сирійський конфлікт є одним із найжахливіших прикладів катастрофічних людських жертв внаслідок систематичної неспроможності ООН відігравати вирішальну роль у захисті прав та норм міжнародного права.

Наступний генеральний секретар ООН, якого буде обрано пізніше цього року та який займе посаду у січні 2017 року, успадкує організацію, що має багато здобутків, однак має активізуватися, заявляє Amnesty International.

"Держави-члени ООН мають історичну можливість активізувати організацію шляхом підтримки сильного кандидата на посаду генерального секретаря, який готовий брати на себе зобов'язання, проявляти стійкість та у разі необхідності тиснути на будь-яку державу", - наголосив Саліл Шетті.

Amnesty International зафіксувала, наскільки зухвало уряди порушували міжнародне право у своїх країнах у 2015 році: у більше, ніж 98 країнах людей катували або іншим чином піддавалися жорстокому поводженню, а 30 держав незаконно змушували біженців повертатися до країн, де вони перебували у небезпеці. У щонайменше 18 країнах урядами та озброєними угрупованнями було вчинено воєнні злочини та порушено інші "закони війни".

Amnesty International також попереджає про тривожну тенденцію серед урядів щодо збільшення кількості прицільних нападів на активістів, юристів та інших осіб, які працюють у сфері захисту прав людини.

"Замість визнання вирішальної ролі, яку ці люди відіграють у суспільстві, влада вирішила навмисно придушити критику у своїх країнах", - стверджує Саліл Шетті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-