У Вашингтоні вшанували пам'ять Небесної сотні

У Вашингтоні вшанували пам'ять Небесної сотні

Фото
Укрінформ
Близько сотні гостей прийшли в п'ятницю до Посольства України в Вашингтоні вшанувати другу річницю пам'яті загиблих героїв Небесної сотні.

З цієї нагоди відбувся благодійний концерт та аукціон, кошти від яких мають піти на доставку медичного обладнання в Україну, а також адресну допомогу одному з важкопоранених українських бійців.

"Ці події на Майдані стали поворотним пунктом в історії України. Віддавши життя найкращих своїх синів, Україна зберегла шанс на розвиток як європейська процвітаюча країна. Втім історично також важливо, що саме в цей день, 20 лютого, розпочалася агресія РФ проти України. Отже ці події взаємопов'язані", - зауважив у коментарі Укрінформу посол України в США Валерій Чалий.

Він підкреслив, що про пережите в останні роки Україною варто нагадувати всьому цивілізованому світу. "Тут ця подія єднає американців і українців саме цінностями. Гідність, свобода, мир є символами тих подій на Майдані. Це також свідчить про величезний внесок України не тільки в збереження своєї територіальної цілісності, але також у забезпечення безпеки у світі, а відтак і безпеки Сполучених Штатів", - зауважив дипломат.

На події зібралися представники української діаспори, державних структур США, дипломати, іноземні журналісти, звичайні американські громадяни. Були також присутні українські бійці, які проходять реабілітацію в американських лікарнях після поранень в АТО.

Для гостей відбувся благодійний концерт колективу "Гердан", а також аукціон із багатьох лотів. Серед них пропонувалися колекція ювілейних монет, присвячених подіям на Майдані, уламок пам'ятника Леніну в Києві, з якого почався відомий "ленінопад", детальний пряничний макет Михайлівського собору, який став притулком для мітингувальників під час Майдану, розписані каски учасників протестів та інші атрибути тих подій.

"Ідея полягає в тому, щоб не тільки вшанувати пам'ять, але також принести користь Україні. Ми продавали квитки через інтернет, і коштували вони по 75 доларів. Але охочих було так багато, що на якомусь етапі нам довелося сказати людям, що вже не можемо продавати, бо приміщення не дозволяє всіх умістити", - розповіла Тетяна Алдаве, активіст благодійної організації "United Help Ukraine", що разом з Посольством України виступила співорганізатором події.

Вона уточнила, що це вже друга подібна акція – перша відбулася рік тому, коли були зібрані тисячі доларів для відправки великого контейнеру з медичним обладнанням в Україну.

Представник українського Посольства, радник з питань культури Ольга Іванова зі свого боку додала, що частина зібраних коштів підуть на допомогу важкопораненому під Пісками українському бійцю Роману Кубишкіну.

"Понад рік лікарі не бачили можливості поставити його на ноги через важку черепно-мозкову травму, але в цієї людини була така сильна воля до життя, що з'явилася надія підняти його з ліжка. Лікарі, фактично, збирають цього чоловіка по частинах, і на наступний тиждень запланована операція", - повідомила вона, додавши, що планується передати до шпиталю $2 тис.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-