Кириленко дозволив богослужіння у трапезній церкві Софії

Кириленко дозволив богослужіння у трапезній церкві Софії

Укрінформ
Мінкульт дав дозвіл Українській православній церкві Київського патріархату проводити богослужіння на території заповідника "Софія Київська", а саме в колишній трапезній церкві біля Софійського собору.

Це підтвердив Віце-прем'єр-міністр - міністр культури України В'ячеслав Кириленко під час години запитань до уряду, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"До Міністерства культури звернулася Українська православна церква Київського патріархату з тим, аби надати їй можливість проводити богослужіння на території Національного заповідника "Софія Київська", на території храму Тепла Софія. Ми розглянули це звернення і не знайшли підстав для того, аби його не задовольнити", - сказав  Кириленко.

При цьому він підкреслив, що богослужіння відбуватимуться не на території власне Святої Софії - великого храму, а на території трапезної церкви, побудованої у ХVІІІ столітті. І вони відбуватимуться у повній відповідності із пам'яткоохоронним законодавством.

"Більше того, Софія - це живий заповідник, там відбуваються художні виставки, мистецькі події, його відвідують люди. І від того, що там буде проводити по певних днях і святах богослужіння Українська православна церква Київського патріархату, гірше Софії не буде", - переконаний Віце-прем'єр.

Водночас він наголосив, що "це рішення має надзвичайно велику вагу для Української держави взагалі, бо вперше за останні 330 років Українська церква повертається до Софії Київської, а до того, як не дивно і як не прикро, це було неможливо".

Повернувшись знову до питання пам'яткоохоронного законодавства, він зазначив, що всі  пам'яткоохоронні питання вирішені, і Мінкульт готовий до будь-якого громадського моніторингу.

"А українофоби всіх мастей,  які зараз здіймуть крик навколо цього питання, нехай заспокояться. Український курс цього Кабінету Міністрів, і Міністерства культури зокрема, є незмінний. Ми будемо  відстоювати українські національні інтереси", - додав Кириленко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-