На Майдані розпочато триденну пелюсткову ходу вшанування героїв

На Майдані розпочато триденну пелюсткову ходу вшанування героїв

Укрінформ
На столичному Майдані, біля стели Незалежності, увечорі 18 лютого громадські активісти розпочали триденну акцію з ушанування героїв, які загинули в Києві 18-20 лютого 2014 року, коли сталися найбільш трагічні, криваві події в історії незалежної України.

Про це нагадав, виступаючи на Майдані, представник Громадської спілки «Воля Громади» Сергій Сучок.

«Ми зібралися, щоб ушанувати пам’ять героїв, які загинули 18-20 лютого 2014 року. Ми проведемо ходу, вкриваючи пелюстками – як символом пам'яті, символом крові - землю саме там, де пролилася кров майданівців. Ми нагадаємо, що два роки тому люди віддали свої життя, щоб Україна була державою вільних і гідних людей», - підкреслив Сергій Сучок.

Хвилиною мовчання вшанували пам'ять героїв Небесної сотні. Тут згадали поіменно тих, хто загинув у Києві саме 18 лютого 2014-го. Так буде і завтра, і післязавтра – активісти зачитуватимуть імена майданівців, які 19 та 20 лютого два роки тому загинули у Києві від рук міліціонерів, беркутівців, тітушок.

«Ці три дні, починаючи з 18 лютого,  – найбільш знакові. Того кривавого вівторка була розбита мирна акція протесту біля Верховної Ради. Попри те, що були закриті станції метро у центрі Києва, що було підпалено Будинок профспілок, що міліціонери окупували Український дім, що МВС оголосило про зачистку Майдану, люди йшли – на 16-ту годину їх тут було 20 тисяч, на 22-гу – 25 тисяч. Українці довели, що захищати свою гідність  і свободу вони будуть попри усе. Тоді народилося нове суспільство, справжніх патріотів», - сказала активістка, художній керівник студентсько-викладацького об'єднання «Театр слова» Юлія Холодна.

Спогадами біля вільного мікрофона поділилися учасники і очевидці подій на Майдані. «18 лютого 2014-го був трагічний день, але це був один із найщасливіших днів у моєму житті. Цей день не закінчився перемогою, але й не закінчився поразкою. Найбільше цей день запам’ятався мені демонстрацією нашої сили вранці. Була тривога легенька, але нас було дуже багато. Коли ми вишикувались тут, на Інститутській, колоною – то початок її був аж біля Будинку офіцерів», – сказав, зокрема, учасник Майдану Олександр Піхота.

А ще він додав, що вважає: Небесна сотня – то кількість символічна, бо насправді загинула під час тих подій на Майдані не одна сотня, а набагато більше.

А сьогодні, вже пізно увечорі, після театральної постановки "Майдан - колиска Нового Людства", що відбулася біля стели Незалежності, і розпочалася пелюсткова хода пам'яті. Вона звідси вирушатиме і 19-го, і 20-го лютого. Сьогодні її учасники Інститутською вулицею попрямували до Маріїнського парку, завтра підуть на Грушевського, а 20 лютого – до Михайлівського собору. Але щоразу повертатимуться на Майдан. Активісти запрошують всіх долучатися.

Організатори акції – Громадська спілка «Воля Громади» та Громадська організація «Вольниця».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-